Politička upotreba sporta u antici i danas

Radio Rojc

Objavljeno 19.06.2017. pod Društvo, iz Rojca
Revija na terenu - Kruha i igara

Novo izdanje Revije na terenu donosi priču o povezanosti politike i sporta. O ovoj temi razgovaralo se na tribini “Kruha i igrara: politička upotreba sporta u antici i danas” održanoj u sklopu Dana antike. Govore Hrvoje Klasić, Robert Matteoni, Elvis Scoria i Darko Komšo.

Gladijatori

Mi često živimo u zabludi da su gladijatori u starom Rimu bili robovi i potlačeni koji su dobili mač u ruke koji su se potukli, poubijali pa su ih mrtve iz Arene izvlačili. Gladijatori su u to doba bili najštovaniji sportaši. Često su to bili robovi, ali su i slobodni ljudi zbog avanturizma ili zarade odlučili boriti se u Areni, a malo se zna da su postojale i gladijatorice … (Darko Komšo)

Nogometaši

U raspravi o sportu i politici dvadesetog stoljeća puno je utjecaja sporta na politiku i obratno kaže Hrvoje Klasić pa kao primjer navodi Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine, govori o turneji Moskovskog Dinama u Velikoj Britaniji 1945. godine i posebno o utakmici na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine kada se sastaju nogometna reprezentacija SSSRa i SFRJ na najjačem nogometnom turniru olimpijskih igara ikada. Bio je to nogometni rat Tita i Staljina. Utakmica u kojoj je Jugoslavija petnaest minuta prije kraja vodila 5:1, a onda su Sovjeti do kraja zabili četiti gola pa je utakmica završila neriješenim rezultatom. Dva je dana kasnije igrana sljedeća utakmica u kojoj Jugoslavija pobjeđuje 3:1.

Za jugoslavensku reprezentaciju iz Helsinkija kažu da je to najjači sastav nogometne ekipe u bivšoj državi:
Beara (Hajduk), Stanković (Zvezda), Crnković (Dinamo), Čajkovski (Partizan), Horvat (Dinamo), Boškov (Vojvodina), Ognjanov (Zvezda), Mitić (Zvezda), Vukas (Hajduk), Bobek (Partizan), Zebec (Partizan). Na kraju osvojili su srebro jer su od Mađara izgubili 2:0.
Čajkovski, Bobek i Zebec koji su u to vrijeme igrali za Partizan rođeni su Zagrepčani, koji su nakon Drugog svjetskog rata prešli u armijski klub.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback