TEH Conference – Action Labs

Daniela Knapić

Objavljeno 29.05.2017. pod iz Rojca, Kultura
Thank you all !

U subotu 27. svibnja, trećeg i posljednjeg radnog dana 83. TEH konferencije (nedjelja je bila rezervirana za obilazak pulskih utvrda), održani su tzv. Action Labs, možda najzanimljiviji i najkorisniji dio ovog međunarodnog susreta.

TEH Balkan Hub

U 11 različitih Labova ponuđen je širok raspon mogućnosti povezivanja i sudjelovanja. Npr. na TEH Balkan Hubu sudionici s područja Balkana razmatrali su uvjete u kojima djeluju, probleme i izazove s kojima se susreću, ali i mogućnosti umrežavanja i suradnje balkanskih TEH centara, posebno kroz programe razmjene umjetnika i administrativnog osoblja – Artist in residence i Stuff exchange.

Origin of spaces

Predstavljen je i „Origin of spaces“, OOS, projekt međunarodne suradnje u kojem je od 2014. uključen i SUR, Savez udruga Rojca. Iniciran je na co-working hubu u francuskom Bordeauxu 2014.te, a podržan i financiran od Europske Komisije (kroz ERASMUS +, najveći program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport). Osim SURa i francuskih partnera u OOSu sudjeluju i organizacije iz Londona, Lisabona i španjolskog Bilbaoa, a zajedno pripremaju on line toolbox, open source banku znanja i prostor učenja za lokalne i nacionalne dioničare, zajednice, organizacije i pojedince zainteresirane za stvaranje multidisciplinarnih kreativnih klastera (eko sustava), tzv. „Trećih prostora“, koji igraju ključnu ulogu u društvenom i ekonomskom razvoju te ekološkoj tranziciji lokalnih zajednica.

Global Grand Central platform

Predstavljena je i Global Grand Central platforma, čiji je TEH jedan od 7 članova. U ko-kreaciji ova platforma stvara otvoreni standard za dijeljenje projekata i učenje na globalnoj razini kroz primjere lokalnih praksi.
Predstavnici WUKa održali su lab na kojem su iznijeli svoju viziju budućnosti ovog kultnog bečkog kulturnog centra, tražeći od sudionika feedback i korisne ideje kojima je mogu dopuniti.
Rijeka i Novi Sad, koji se pripremaju da 2020.te i 2021.te budu europske prijestolnice kulture, predstavili su svoje programe. Riječki, nazvan „27 susjedstava“ istražuje razlog manjka lokalnih kulturnih centara i razvojnih modela participacije građana. Novosadske „Kulturne stanice“ su, pak, programi suradnje usmjereni na osnaživanje uključenosti zajednice.

Creative Lenses

Održan je i Lab o „Creative Lenses“ ili „Kreativnim lećama“ još jednom programu financiranom od strane EU programa Kreativna Europa. Projekt okuplja neke od vodećih europskih umjetničkih i kulturnih organizacija i također radi na prikupljanju i pokretanju on line baze znanja o postojećim i budućim poslovnim modelima i održivosti kulturnih i umjetničkih organizacija.

Ostali Labovi bavili su se procesima i alatima razvoja ideja i kreativne suradnje, evropskim servisom volontera (EVS), „artist in residence“ programima razmjene umjetnika, a predstavljen je i jedan od TEHovih projekata koje financira EU: „Tvornice imaginacije“, osmišljen radi povezivanja kulturnih centara, olakšavanja međunarodne suradnje i razvoja fleksibilnosti centara.

Općenito, i ova TEH konferencija bila je višestruko korisna svim sudionicima, a glavni naglasak imala je na potencijalima kulturnih centara za izgradnju zajednice, istražujući kako različiti društveno-kulturni prostori kao zajednice prakse i društvene inovacije razvijaju kulturu dijeljenja, kako različite prakse mogu doprinijeti društvenom i umjetničkom su-stvaranju, demokratizaciji društva, kao i preispitivanju društvenih vrijednosti i mijenjanju društvenih paradigmi .

Dobrobiti ovakvih susreta u knjižici-prospektu konferencije je lijepo sažela Danijela Poropat, u SURu zadužena za održivi razvoj: „Kolektivna inteligencija koja izrasta iz dijeljenja vještina i znanja rezultira u elastičnim zajednicama sposobnim odgovoriti različitim izazovima s kojima se suočavamo. Stvaranje kulture dijeljenja čini naše zajednice dinamičnima, učinkovitima i produktivnima. Naša potreba za drugima tjera nas da živimo ne samo-dostatno već zajednički dostatnima. Svatko nečime doprinosi- prepoznati to i sukladno tome djelovati čini da prema drugima zračimo poštovanjem, pozitivnošću i zadovoljstvom.

Oznake: , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback