TEH Conference – Dan radionica

Daniela Knapić

Objavljeno 27.05.2017. pod iz Rojca, Kultura

Petak, drugi dan 83.TEH konferencije u DCu Rojc, bio je namijenjen radionicama s manjim skupinama sudionika. Održano ih je ukupno 17.

Rushey Green Time Bank

Britanski socijalni inovator, pisac i organizator zajednica, osnivač prve Banke vremena u Velikoj Britaniji, Martin Simon, kojem je ovo već treći posjet Rojcu, vodio je radionicu pod naslovom „Živjeti znači koristiti cijelu kutiju bojica“ gdje je predstavio novi dinamičan pristup izgradnji zajednica, tzv. ABCD, ili Asset Based Community Developement, koji se umjesto na nedostatke određene zajednice fokusira na njene prednosti i vrijednost koju joj svojim posebnim vještinama može dodati svaki član. Za razliku od uvriježenog načina koji „šalje stručnjake“ za rješavanje problema, ABCD pristup osnažuje građane unutar zajednice za aktivno sudjelovanje u utvrđivanju potencijala i potreba zajednice, te zajedničko iznalaženje kreativnih rješenja i stvaranje boljitka za sve kroz međusobnu solidarnost i socijalnu pravdu.

Philip Granger, direktor londonske Banke vremena Rushey Green, na svojoj radionici „Time banking – alat za angažiranje i izgradnju kreativne zajednice“ predstavio je osnovne principe banke vremena kao pomagala za iniciranje projekata i povezivanje različitih ljudi kako bi zajedno radili na unapređivanju svog susjedstva.

Na ABCD i Time banking principima u Velikoj Britaniji niču mnoge inicijative. Jednu od njih je na radionici „Kako povećati digitalnu inkluziju u svojoj zajednici“ predstavila Susan Ryder, direktorica projekta MyCompleteFocus CIC (Comunity Interest Company– Poduzeće od važnosti za zajednicu). Ovaj grass root projekt dobar je primjer kako tehnologija, u partnerstvu s raznim lokalnim organizacijama, može smanjiti društvenu izolaciju. Inicirala ga je lokalna Banka vremena jedne od siromašnijih londonskih četvrti , Lawisham. Projekt se sastoji od radionica upoznavanja s raznim novim tehnologijama, a namijenjene su posebno siromašnijima, djeci s posebnim potrebama i starijim osobama.

Vertikalni vrt

Dok su se i na ostalim radionicama razmjenjivala korisna iskustva i uspješne priče o sličnim primjerima izgradnje lokalnih zajednica kroz socijalne akcije i interakcije, neki su učili o crowdfundingu, urbanim vrtovima, promišljali ulogu umjetnosti u zajednicama dijeljenja, neki su se okušati i u društvenim igrama – „Larp“ i „Family Anderson“, a u unutarnjem dvorištu polako je nicao lijep poklon TEH konferencije rojčanima. Naime, Bruno Motik iz ZMAG-a je na radionici Biotekture (sinteze biologije i arhitekture) zajedno sa sudionicima izgradio, zasadio i instalirao mali vertikalni vrt.

Zatvaranje

Predvečer je u šatoru službeno zatvorena Konferencija, iako mnogi sudionici ostaju i tijekom vikenda – u subotu na Action Labovima, a u nedjelju je za njih pripremljen i mali izlet na temu ponovnog korištenja napuštenih prostora pulskog fortifikacijskog sustava. Svi koji su govorili na zatvaranju imali su samo riječi hvale organizatorima, na opuštenoj atmosferi, korisnom programu i srdačnim druženjima. Jedan je napomenuo kako su ovakvi susreti potrebni kako bi se moglo ustrajati, unatoč teškim izazovima s kojima se svakodnevno nosimo. Isto su poručili i rojčanima: Ustrajte, na pravom ste putu, Rojc i Pula su jedinstveni i dinamični.

U večernjem programu u dvorištu Rojca prvo se predstavila Visualia grupa, se svojim interaktivnim svjetlosnim instalacijama, zatim je nastupio zbor NešPula, a svojim d.j. setom večer je zaokružio Teddy Lee. Večeras u 20 sati u dvorištu će nastupit će pulski breakdance studio AB Original, u 21 sat na 3.katu u kazalištu Dr. Inat TEHovce dočekuje predstava “Amanet”, a u 22 sata u dvorištu počinje koncert pulskog banda Urar i riječkog My Buddy Moose, nakon čega večer preuzima DJ Filjo.

Oznake: , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback