TEH Conference – Kultura sudjelovanja

Daniela Knapić

Objavljeno 26.05.2017. pod Civilno društvo, iz Rojca, Kultura

Počela je 83. TEH konferencija u Društvenom centru Rojc. Na panel diskusijama su u popodnevnim satima razrađivane četiri podteme koje su predstavljene u jutarnjem uvodnom panelu.

Barcelona en Comú

O prvoj temi,„Kultura sudjelovanja“, odnosno o izazovima uključivanja građana u razvoj zajednice, govorio je novinar i eko-aktivist Bruno Sokolowicz Papiol, uz novije primjere iz svog okruženja. Movimiento de liberacion grafica de Barcelona izrastao je iz prosvjeda koje su 2011. pokrenuli umjetnici i kreativci Barcelone, a protiv političara koji rade za ekonomske moćnike umjesto za građane. Zalaže se za sve segmente zdravog življenja i očuvanje izvornog duha Barcelone.

Danas ovaj pokret ima više svojih predstavnika u svim većim španjolskim gradovima, uključujući i aktualnu gradonačelnici Barcelone, kao i građansku platformu Barcelona en Comú s kulturnim i medijskim projektima osnaživanja građana za njihovu ulogu aktivnih pokretača promjena. „Demokracija je rođena na lokalnoj razini i na nju ćemo je vratiti.“ – kazao je Papiol, najavivši ujedno svjetski summit „globalne mreže solidarnosti i nade“, pokreta municipalista, pod nazivom„ Gradovi bez straha“.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback