TEH Conference – Stalo nam je, zato možemo

Daniela Knapić

Objavljeno 26.05.2017. pod Civilno društvo, iz Rojca, Kultura

„Yes, we care, that’s why we can“ – u Rojcu započela 83. TEH (Trans Europe Halles) konferencija.

Pod motom „Stalo nam je, zato možemo“ i zajedničkim naslovom „Kultura i zajednice dijeljenja“, u velikom šatoru s boka zgrade DCa Rojc u četvrtak 25.svibnja ujutro otvorena je 83. konferencija TEHa /Trans Europe Halles, mreže europskih kulturnih centara čiji je član i SUR, Savez udruga Rojca (od 2013.).

Kultura i zajednice dijeljenja

Prigodne riječi dobrodošlice okupljenima su uputile Pročelnica za kulturu Grada Pule, Jasmina Kamber i koordinatorica Saveza udruga Rojca Irena Boljunčić Gracin. Ona je ukratko opisala DC Rojc, zgradu od 16.739 m2 koja danas okuplja 110 udruga, kao i njen razvoj u proteklih 20 godina. Predstavnicima Grada i Županije uručila je novu knjižicu objavljenu u suradnji s Udrugom Metamedija, s idejama za budućnost Rojca. Ostvare li se, u njemu bi uskoro imali zaživjeti i hostel, restoran i kafić zajednice, urbani vrt na krovu i drugi zanimljivi sadržaji. Boljunčić-Gracin je stoga izrazila zahvalnost okupljenima za svaku njihovu sugestiju koja bi mogla biti korisna u ovom razdoblju tranzicije za Rojc.

 

Jesmo li mi kulturni sektor?

Predsjednik TEHa, Michele Bee, prisjetio se kako je prije 5 godina kao predstavnik Manifatture Knos iz talijanskog Leccea, boravio u Rojcu na jednoj drugoj konferenciji. Podsjetio je kako tada u zgradi nije bilo ni jednog zajedničkog prostora, a danas je tu Dnevni boravak, Rojc je članica TEHa i u naredne 3 godine trebao bi postati najvažniji TEH Centar za područje Balkana. Napomenuo je da je TEH office do sada u EU mapirao preko 1000 sličnih (manjih ili većih) centara, a vjeruje da ih ima i više. Jesmo li mi kulturni sektor?-zapitao se Bee, odgovorivši: „Ne, mi smo Drugačiji sektor, mi također upravljamo, ali nismo upravljivi. Mi smo čudna mjesta u našim gradovima na kojima se mogu dogoditi nepojmljive i nove stvari, kroz zajedništvo i njegovanje naših različitosti. U kriznim trenucima, predstavljamo subverzivan moment, otpor zatvaranju u male vlastite okvire u kojima se pokušavamo zaštitili, dok su nam povoljnija razdoblja vrijeme pogodno za eksperimentiranje s promjenama“. Navevši da je direktor EU Centralne banke izjavio kako polako izlazimo iz krize, Bee je zaključio da ovaj trenutak za EU može biti povijesni, a TEH u njemu predstavlja ključan avangardni pokret.

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback