Za uspjeh zajednice treba slušati i one koji ne misle isto kao i mi

Radio Rojc

Objavljeno 01.03.2019. pod Društvo, iz Rojca

U emisiji ‘Društveni kapital zajednice’ radio Rojc ugostio je Darka Ciglara iz ACT Grupe, čovjeka koji dugi niz godina radi u civilnom sektoru na programima regionalnog razvoja te se bavi mjerenjem društvenog utjecaja. Za Savez udruga Rojca na tu je temu i održao predavanje, a u studiju je s njim razgovarao voditelj Vedran Stanić.

Imam dojam da smo se u civilnom sektoru malo začahurili. Ne postoji suradnja sa drugim sektorima, iako neke Udruge dobro surađuju. Problemi su sustavni – navodi Ciglar, te zaključuje kako je ljudska tendencija da se družimo sa istomišljenicima, da se okružujemo udrugama i pojedincima koji imaju iste probleme i na svijet gledaju na isti način. A zapravo bi se trebali okrenuti oko sebe i pitati druge koji drugačije gledaju na stvari, što oni misle i kako gledaju na stvari.

Mjerenje društvenog utjecaja je korisni alat koji su mnoge organizacije u privatno-profitnom sektoru prepoznale. Naravno da ima i onih koji to iskorištavaju da bi se što više približili svojim kupcima i dodvorili se zajednici – kaže Ciglar, dodajući kako se mjerenje društvenog utjecaja pojavilo u 2000-im godinama kada je se počelo izvještavati o održivosti, u čemu su sudjelovali i privatni i civilni sektor.

Jako puno projekata i organizacija, kao izvor financiranja primarno koristi Projekte, grantove i slično. No događa se da imaju problem s održivosti, jer traju dok postoji izvor financiranja. – Time smo se odmakli od svrhe što zapravo želimo promijeniti, odmakli smo se od korisnika – zaključuje Ciglar, uz opasku kako se kod mjerenja društvenog utjecaja ne mora nužno utvrditi da nešto radimo krivo, već možemo utvrditi da bi nešto mogli napraviti bolje.

Inače, društveni kapital je sva sila potencijala koji postoje u zajednicama a koji se aktiviraju kroz sve moguće društvene veze između pojedinca i organizacija. Čini se kako jako puno neiskorištenog potencijala leži u tome, iako je društveni potencijal u Hrvatskoj u opadanju.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback