Deni Brščić višestruki laureat u solfeggiu

Radio Rojc

Objavljeno 07.06.2022. pod Kultura

Učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Deni Brščić osvojio je prvu nagradu na dva međunarodna natjecanja – iz solfeggia u Križevcima i iz discipline teorije glazbe u Beogradu (online). Pošto je Deni slijepi dječak, u pisanom dijelu natjecanja iz solfeggia natjecao se na Brailleovom pismu u zasebnoj prostoriji te na oba natjecanja osvojio maksimalnih sto bodova.

“Klavir mi je život, a solfeggio, sve stranice knjige, kao da su mi prijatelji. Vrijeme u glazbenoj mi prođe brzo. Da bar postoji neki stroj koji usporava vrijeme, pa da možemo malo duže biti tamo”, kaže Deni u razgovoru za Radio Rojc.

On dodaje da oni koji u svom okruženju imaju slijepe ili slabovidne osobe trebaju uzeti vremena da porazmisle i naviknu se.

“Kad sam krenuo u prvi razred, učenici nisu bili naviknuti, jedan je čak mislio da lažem da sam slijep. Moja asistentica Jelena im je objasnila kako da me vode i sad se većinom mogu osloniti na njih. Učitelji znaju biti strogi, ali meni to ne smeta, osjećam se kao da mi znanje upada u glavu. Ja opazim osobu jedino kad je trebam slušati i onda, ako pozorno slušam, ne moram učiti doma”, objašnjava Deni i dodaje da, osim matematike, nema udžbenika na Brailleovom pismu.

Njegova učiteljica i pročelnica teorijskog odjela škole Suzana Goldin naglašava da sustav definitivno nije spreman za djecu koja treba materijale na brajici.

“Mislim da je ovo prvi put da se ide na natjecanje iz solfeggia što se tiče osnovne škole. Deni je veliki talent i laureat na međunarodnom natjecanju, što je za mene kao učiteljicu velika čast. Nije bilo poteškoća, jer je on meni poticaj i ta sinergija je vodila k nečemu dalje. Njegova asistentica je pripremila sve što treba napisati na brajici, jer ja to ne znam, tako da bez nje bi to bilo puno teže. I zbog jedne točke može biti kriva nota”, ističe profesorica.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback