Premijerno u Rojcu The Anti-Teleological Rock Combo

Radio Rojc

Objavljeno 07.06.2022. pod Kultura

Nastup instrumentalnog kvarteta The Anti-Teleological Rock Combo bit će održan u nedjelju, 12. lipnja u unutarnjem dvorištu Rojca, s početkom u 21.30, a ulaz je besplatan. Ovaj sastav čine četvorica glazbenika, Leo Beslać (bas gitara, flauta), Luka Čapeta (električna gitara), Pavle Jovanović (električna gitara) i Šimun Matišić (bubnjevi) koji će, iako godinama djeluju na zagrebačkoj sceni, prvi put svirati zajedno.

“Mi se, kao i većina te šire glazbene familije u Zagrebu, poznajemo dosta dugo, ali ovo je prvi put da sviramo u ovoj konstelaciji i dosta smo zbog toga uzbuđeni. Meni je, kao band leaderu, bilo veoma zanimljivo čuti što bi ta kombinacija muzičara mogla izvesti s ovim setom kompozicija”, kaže Leo Beslać u razgovoru za Radio Rojc.

On potpisuje i izvođački repertoar sastava, čije se studijsko snimanje očekuje krajem listopada 2022. godine.

“U repertoaru koji smo spremali je pet kompozicija, od kojih za njih četiri postoji partitura. Neke od njih temelje se na serijama tonova koje nisu nužno tonski nizovi nego ih se može interpretirati i ostavljaju prostora za igranje sa zvukom, čemu su svirači u ovom sastavu dosta vični”, objašnjava Beslać.

Riječ je, kako kaže, o konceptualnoj, povremeno i vanglazbenoj kolektivnoj improvizaciji, koja nastoji izbjeći dojam pokazne vježbe tijekom nastupa.

“Pulska publika je na to već navikla – osim čitanja s partiture kao takve, moguće je očekivati spontane signale, potpuno slobodno improvizirane sekcije, za koje mi još ne znamo kako će točno zvučati dok ne uđemo u prostor. Za mene osobno, prostor dvorišta Rojca je samom svojom akustikom toliko inspirativan da sam siguran da, sve ovo što smo svirali na probama, nećemo ni približno odsvirati kao u Rojcu”, uvjeren je sugovornik.

U vezi s nazivom benda, The Antiteleological Rock Combo, Leo kaže da se želi staviti naglasak na svirački kolektiv.

“Prema Aristotelu, telos se odnosi na konačnu svrhu proizvoda. U kontekstu muzike, telos pretpostavlja ono što bi se zvalo techne, a to je sam proces. Dakle, da proces ne postaje funkcijom svrhe, nego da uzbuđenje i naglasak leže na procesu proizvodnje muzičkog komada, a ne u njegovoj svrsi koja se ionako samo javlja varijacijom na autorsku ambiciju, pretenziju, kompozitorski ego i sve te stvari koje mene ne zanimaju uopće. Bez nepoštovanja prema kolegama koji svoje sastave nazivaju svojim imenom, ja to nikad ne bih mogao raditi, jer smatram da konačni produkt uvelike ovisi o osobnosti svirača i njihovoj međusobnoj komunikaciji tijekom sviranja”, kaže Leo i dodaje da bi ovoj muzici tekstovi bili šaka u oko te ih zato ni nema.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Koncert organizira udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa Savezom udruga Rojca. Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Autorica: Marija Stojadinović

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback