Horizont očekivanja na venecijanskom bijenalu

Mario Benčić

Objavljeno 15.05.2017. pod Kultura

U petak 12. svibnja, 2017. otvorena je izložba hrvatskog predstavljanja na pedesetisedmom venecijanskom bijenalu. Kustosica je puljanka Branka Benčić koja je odabrala radove dvoje umjetnika – Tine Gverović i Marka Tadića. Zajednički je naslov tog projekta Horizont očekivanja i za Radio Rojc Branka govori kako je koncipirala taj odabir.
Horizont očekivanja mjesto je koje postavlja cijeli niz pitanja, kaže Branka:
Što je to nacionalno predstavljanje?
Što država očekuje od svog paviljona?
Što javnost u Hrvatskoj očekuje od nacionalnog predstavljanja ?
Koja su očekivanja umjetnika od globalnog umjetničkog konteksta koje predstavlja Bijenale ?
Kakvim očekivanjima govore sami radovi umjetnika ?
Koja su to očekivanja globalne umjetničke publike ?

Tako govori Branka Benčić, kustosica koja je odabrala autore za hrvatski paviljon:

iz priopćenja za tisak:

„Horizont očekivanja“ u hrvatskom paviljonu predstavlja umjetnike Tinu Gverović i Marka Tadića. Projekt se realizira kao dvostruka samostalna izložba i temelji na produkciji novih radova umjetnika, posebno mišljenih za izlaganje na Bijenalu. Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste.”

Tina Gverović i Marko Tadić u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Tako se konstituira prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. Riječ je o obliku koloniziranja prostora kao autorefleksivnoj gesti. Izbjegavajući fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, izložba sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na preinake i lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije.”

Sudjelovanje Hrvatske na ovogodišnjem venecijanskom bijenalu ne završava s nacionalnim predstavljanjem jer se ove godine u centralnom paviljonu na središnjoj međunarodnoj izložbi između 120 umjetnika mogu vidjeti radovi iz serije “Artist at Work” Mladena Stilinovića kojega je u program uvrstila glavna kustosica Christine Macel.

Mladen Stilinovic Artist at work (1977). Courtesy of Museum of Modern Art, Warsaw

Pohvala lijenosti – Mladen Stilinović

La Biennale di Venezia – 2017. – (57th International Art Exhibition – VIVA ARTE VIVA – 13 May > 26 November 2017.)

CROATIA – Horizon of Expectations – Commissioner: Ministry of Culture. Curator: Branka Bencic. Exhibitors: Tina Gverovic, Marko Tadic. Venue: Arsenale
Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) Tine Gverović i Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) Marka Tadića.

Oznake: , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback