‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ je zabavan film o krvi, rakiji i zombijima

Radio Rojc

Objavljeno 28.02.2019. pod iz Rojca, Kultura

Nakon sinoćnjeg predstavljanja filma ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ u Rijeci, redatelj Predrag Ličina gostovao je povodom puštanja filma u sva kina u Hrvatskoj u eteru radio Rojca, gdje ga je ugostio urednik i voditelj Branimir Slijepčević.

Dvorana u Rijeci bila je dupkom puna, a narod se prilično zabavio, rekao je na uvodu redatelj. Film čudnovatog, ili u najmanju ruku neuobičajenog naslova posljednjih dana puni novinske stupce uglavnom kao dobar filmski uradak, za kojeg njegov autor kaže, da naslov proizlazi iz činjenice kako svaki distopijski i SF film u svom nazivu imaju riječ ‘posljednji’. – U ovom su filmu Srbi imuni na ugriz zombija i od njihove krvi se pokušava napraviti serum u Švedskoj, koji će izliječiti zombije i vratiti ih u ljudska bića – objašnjava redatelj Ličina, dodajući kako film sa ‘Srbima’ u naslovu mogu privući publiku u kina gdje će se dobro nasmijati.

Ličina kaže kako osim nekih desničarskih portala nije naišao na osporavanja i kritiku što je najveću nacionalnu manjinu u Hrvatskoj stavio u prvi plan, no kako kaže, nekima će to uvijek smetati. – Kada staviš riječ Srbin u naslov makar bio i posljednji, za neke niti onda nije dobro. Možda sam trebao staviti naslov ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj umire u teškim mukama’ – sarkastično zaključuje redatelj.

Inače, ovo je Ličinin prvi igrani film nakon kratkog filma ‘Teleport Zovko’ i serije ‘Nedjeljom ujutro, subotom navečer’. – Zovko je malo više SF, a Posljednji Srbin je malo više horor, no sve je to satira – navodi on.

Uz zavidnu glumačku postavu, za koje redatelj sve redom ima riječi hvale, od Krešimira Mikića, Hristine Popović, Tihane Lazović, Dade Ćosića, Renea Bitorajca do ‘guess star-a’ Sergeja Trifunovića i Severine Kojić. – Do Severine sam došao tako što se znamo već godinama, jer sam joj režirao neke spotove 90-ih godina – kaže Ličina, navodeći kako Severina glumi talijansku aktivisticu, kritičarku globalizma koja nadzire da li su ugrožena ljudska prava zombijima.

Severina glumi talijansku aktivisticu

Također, vrijedi spomenuti, kako je Peđa Ličina nekada također bio čest gost u Puli, od A&M festivala tijekom 90-ih godina ili prijateljstva sa Fricom iz ex-KUD Idijota. Jedan od Ličininih najdražih spotova koje je snimio je upravo ‘Ja sjećam se’ od Idijota.

U Pulu će opet doći na ljeto kada će film biti u službenoj konkurenciji filmskog festivala. Film su između ostalih financirali HAVC i Filmski centar Srbije. Svi koje zanima, mogu ga pogledati u kinu Valli i Cinestar Stoja.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback