Razgovor: Igor Hofbauer

Nevena Trgovčić

Objavljeno 06.12.2017. pod Kultura

U prostoru Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli u subotu je uz zvuk pulskog trija Urar otvorena izložba strip-crtača i ilustratora Igora Hofbauera, čiji je strip Mister Morgen, kompiliran od 13 priča nastalih u desetljeću, istom prilikom i promoviran.

Hofbauerov rad pulska publika već dugo prati, posebice kada je riječ o omotima i plakatima raznih bendova, ali i po suorganizatorstvu i radu na projektu Krojcberg, za kojim su radovi mnogih umjetnika i danas na zidovima Društvenog centra Rojc. Doduše, Hofbauer je pred više od dvadeset godina s Pulom započeo svoj odnos s glazbenim, a ne sa svojim likovnim izrazom. Tako je npr. u glavama rock kroničara A&M festivala ostao zapamćen kao ljevoruki bubnjar čak triju bendova daleke 1996. godine. Nekako je u to vrijeme sličnoj publici Hofov rad postao sveprisutan, zahvaljujući brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara, ali i putem ilustracija za brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Posebno je zanimljivo da omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent – “Afraid of Heights”, koga krajem lipnja na tržište izbacuje Warner Music, potpisuje upravo Hofbauer.

Plakati i grafike izrađene u tehnici offseta i sitotiska (izložene u prostoru HUIU-a do 23. prosinca ’17.) tek su djelić rada ovog plodonosnog autora čiji je rad prepoznatljiv i manje vrlom oku, pa već i samo zbog redovitih motiva i dvodimenzionalnih scenografija, ambijenta u koje ih Hofbauer smješta, a kojima nikad ne nedostaje okus beznađa. Tako i priče strip zbirke Mister morgen imaju jednako mračnu atmosferu, a to i ne čudi jer su kao inspiracija za strip poslužile crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. U pričama se isprepliću sudbine raznih likova uronjenih u gradske okoliše, a naslov stripa, Mister Morgen, inspiriran je poznatim evergreenom Ive Robića s kraja 1950-ih. Naslov je odabran radi snažnog kontrasta osjećaja optimizma i bezbrižnosti koje je ta pjesma pobuđivala nekad, i današnjeg prevladavajućeg osjećaja beznađa.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback