Inovativni način učenja povijesti u školi “Centar”

Radio Rojc

Objavljeno 16.02.2022. pod Društvo, Kultura

Osnovna škola „Centar” organizirala je krajem siječnja interaktivnu izložbu „Stari grad i tajna paukove mreže” diljem Pule. Jedna od pokretačica, profesorica povijesti i hrvatskog jezika Borka Sladonja naglašava da je cilj učenja povijesti na ovakav način povezivanje događaja, traženje uzroka i posljedica, a ne samo bubanje godina.

“Ovakvi projekti često znaju otvoriti oči, osvijestiti učenike zašto se nešto dogodilo, i to je način koji pridonosi lakšem razumijevanju. Učenici su voljeli izrađivati makete nekakvih događaja, starih izuma, osoba i, od onih jednostavnih na početku, počeli su stvarati male umjetničke izloške. I onda smo pomislili – Zašto ne bismo to predstavili javnosti?”, objašnjava profesorica i dodaje da su skoro svaki dan rado ostajali nakon škole.

Cilj izložbe bio je istražiti podatke o nekadašnjem izgledu i porijeklu današnjih naziva ulica i uspona u blizini škole i predstaviti prolaznicima kroz igrokaze i zagonetke. Kako objašnjava učenica osmog razreda Ena Griparić, učenici su stajali kraj punktova, kojih je bilo ukupno 11, a svako je predstavljao jedan dio starogradske jezgre.

“Meni povijest nije bila najdraži predmet, ali kad je bila ta izložba, to mi je bilo puno zanimljivije nego učiti iz udžbenika”, kaže Ena.

U projektu su sudjelovali i učenici nižih razreda koji su izrađivali artikle za prodajnu izložbu, a profesorica Borka Sladonja ističe kako se novac koji se zaradi koristi u svrhu pomoći učenicima težeg imovinskog stanja ili se uloži u materijal za buduće izložbe.

Osnovna škola „Centar” je i 2020. godine organizirala sličan projekt u prostorijama škole pod nazivom “Volim povijest”. Svaka učionica predstavljala je jedan period prošlosti, a učenici su prezentirali i izvodili igrokaze.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback