Izložbena konstelacija osam umjetnica

Radio Rojc

Objavljeno 17.07.2022. pod Kultura

Izložba SANJA, LYNNE, MARTINA, TANJA, GUNVOR, BARBARA, CAROLEE, MARIJA, GUERILLA GIRLS, koja se realizira kao dvadeset prvo izdanje projekta Cinemaniac Misliti Film, otvorena je u nedjelju, 17. srpnja u Gradskoj galeriji Pula i moći će se pogledati do 25. srpnja.

Ova izložba imenuje, uključuje, ističe rad umjetnica i umjetnički rad žena, a formira se kao privremena konstelacija nekoliko recentnih radova umjetnica koji u okviru skupne izložbe stvaraju dijalog umjetničkih pojava, te otvaraju prostor mišljenja i djelovanja koji se bavi pozicijom umjetnica u sustavu umjetnosti i umjetničkom radu, kao i njihovim položajem u društvu.

U ovom dijalogu teksta, glasa, riječi i govora, statičnih i pokretnih slika, uz autorice Sanju Iveković, Lynne Sachs, Martinu Meštrović i Tanju Vujasinović, prisutne su kao protagonistice oko kojih se razvija izložbeni narativ značajne međunarodne umjetnice upisane u antologiju avangardnog filma Gunvor Nelson, Barbara Hammer, Carolee Schneeman u kratkom eksperimentalno-dokumentarnom filmu Carolee, Barbara, Gunvor (2018) američke umjetnice i filmašice Lynne Sachs, zatim hrvatska kiparica Marija Ujević u zapaženom animirano eksperimentalnom filmu Mačka je uvijek ženska (2019) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, dok je tekstualni rad, poetsko politički pamflet Zašto je dobro biti umjetnica u karanteni (2020) poster Sanje Iveković posveta antologijskom proglasu The Advantages of Being a Woman Artist (1988) feminističke umjetničko protestne grupe Guerilla Girls.

CINEMANIAC > MISLITI FILM predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu.

Razgovor s kustosicom Brankom Benčić poslušajte na linku.

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Foto: Igor Dražić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback