Marta Baradić: Kino Katarina u znak podrške Inicijativi

Radio Rojc

Objavljeno 03.06.2022. pod Kultura

Feminističko kino na otvorenom, Kino Katarina, svoje ovogodišnje izdanje započinje 3. lipnja na pulskom kupalištu Valkane. To je ujedno i jedno od deset mjesta na kojem građanke i građani Pule mogu dati svoj glas za raspisivanje referenduma za Lungomare. Ta lokacija za večerašnju projekciju nije slučajno odabrana, naglašava osnivačica i producentica Kina Katarina, Marta Baradić.

“Kino Katarina započinje svoju sezonu ranije nego ikada, na to nas je potaknula inicijativa za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za Lungomare. Tako da je ova Kino Katarina ad hoc organizirana projekcija u znak podrške Inicijativi i naziva se Lungomare izdanje“, objašnjava sugovornica.

Film koji će biti prikazan večeras zove se “Sve što dolazi”, redatelja Mate Ugrina, čija je primarna tema sezonski rad. On je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2021., posebno priznanje žirija Kockica Zagreb film festivala 2021. te nagradu za najbolju režiju (Mate Ugrin) i najbolju kameru (Ivan Marković) na Danima hrvatskog filma 2022.

“Imat ćemo i gošću, Katarinu Jaklin s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, koja će predstaviti svoja recentna istraživanja o radu na neodređeno vrijeme i specifično o sezonskom radu. Nakon njenog uvoda i projekcije filma, diskusiji će doprinijeti i arhitektica Tea Truta te Jana Vukić, pročelnica Odsjeka za sociologiju FFZG“, navodi Marta.

Podsjetimo, Kino Katarina, kako i samo ime govori, krenulo je s otoka Sv. Katarina i započelo svoj, sada već sedmogodišnji put po pulskom zaljevu još 2016. godine.

„To je bila reakcija na sve što se tada događalo. Sada je to Končareva marina. Mi smo prve dvije godine kino organizirali na samom otoku, a onda smo se povlačili na različite lokacije po Zaljevu, zadržali smo se dosta na sjevernom dijelu, na Valelungi, malo smo bili po centru grada, nadomak Arene, u Domu antifašista i konačno smo prošle godine, projekcijom na Muzilu, zaokružili krug“, kaže Baradić i dodaje da je ovo feminističko kino zapravo stasalo iz desetljetne borbe za obalu pulskog zaljeva i za pripadajući mu javni prostor.

„Mi smo se, od samih početaka, bavili feminističkim pristupom i perspektivom. U fokusu su nam bila radnička prava, ženska prava i borba za javni prostor. Tako da je naše izražavanje podrške Inicijativi za referendum sasvim logičan iskorak i ponosne smo što možemo iskazati ovako javno podršku i što možemo na svoj način doprinijeti“, zaključuje sugovornica.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Autorica: Nevena Trgovčić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback