Matošević objavio knjigu o ‘Pulskom stanju uma’

Radio Rojc

Objavljeno 25.02.2019. pod Kultura

Generacije i generacije Puljana (iliti Puležana) upotrebljavali su izraz ‘tapija’ u različitim situacijama, oblicima, konotacijama. ‘Tapija’, ‘tapija je’, ‘na tapiji sam’, ‘ovo je tapija’, ‘on je tapija’…samo su neke izvedenice ovog ‘bogatog’ načina izražavanja. Bogatog zato što se sa tako malo riječi moglo tako puno toga reći. Samom upotrebom izraza ‘tapija’, nisu potrebna dodatna objašnjenja.

Te je stoga naš sugrađanin Andrea Matošević odlučio otići malo dalje i istražiti dublje o čemu se točno radi kada se kaže ‘Tapija’. Napisao je knjigu, i to vrlo ozbiljnu, promatrajući sredinu, ljude i običaje onih koji koriste tu riječ. Drugim riječima, čini se kako imamo knjigu o ‘pulskom stanju uma’.

Pisana na osnovu etnografskog istraživanja, razgovora sa sugovornicima različitih generacija, provedenog tijekom 2017. godine, ali i teorijske elaboracije, knjiga ‘Doći u Pulu, dospjeti u tapiju’ analizira povijesne i suvremene artikulacije lokalnog fenomena u gradu Puli. U knjizi se koncept tapije interpretira iz sociolingvističkog, kulturološkog, filozofskog i usmeno – povijesnog rakursa kako bi se stekao uvid u neformalan i lokalan fenomen koji u sebi objedinjuje ‘nedjelovanje’, ‘nečinjenje’, dosadu, entropičnost, atmosferu, ‘duh grada’, ali i snažno izraženu ironiju, optimizam te markiranje statusa i pripadanja – kaže autor knjige Matošević, dodajući kako se fenomenologija tog termina ucijepljenog u grad Pulu račva na nekoliko dominantnih rukavaca među kojima se ističe njegova usmenost, a koja generira procese osobnog, potkulturnog ili pak gradskog, razlikovanja od konteksta koji se interpretira.

Da je riječ o vrlo kvalitetnoj građi, ali i čitkom i zanimljivom štivu, potvrđuju i ugledni recenzenti knjige. Tako primjerice Miroslav Bertoša piše, kako je knjiga izvorna, sadržajno zanimljiva, doima se ‘svježom’ jednako znanstvenicima-stručnjacima kao i čitateljima-znatiželjnicima. – Doći u Pulu, dospjeti u tapiju, nedvojbeno je iznimno interdisciplinarno i transdisciplinarno djelo: napisano je osobnim autorovim talentom, dokumentirano istraživačkim postupcima, potkrijepljeno erudicijskim saznanjima. Matošević je izvrsno obrazložio i primjerima prikazao kako je turcizam tapija ušao u urbani prostor Pule i postao razgranatom, višeslojnom, višeznačnom i raznoznačnom riječju – obrazlaže u Bertoša.

Drugi recenzent, Aljoša Pužar napominje, kako ovim djelom autor nudi posve novi opis i promišljanje lokalnog pojma i fenomena tapije, no važnost njegove rasprave nadilazi lokalne okvire. Sam koncept tapije, ali i autorov pristup, logično se nadopunjuju s usporedivim pojmovima i obrascima iz drugih sredina (npr. s pojmom fjake, dakako uvijek s pomakom i uz opis razlika). – Ova će studija postati korisnim štivom za sve koji se zanimaju za suptilnije forme emocionalne organizacije i iskazivanja u zajednici, onkraj Hrvatske, Istre i Pule – zaključuje Pužar.

Izdavači knjige su Durieux i Institut za etnologiju i folkloristiku, a za 126 kuna može se trenutno nabaviti u web knjižari izdavača Durieux, dok autor također najavljuje i druga prodajna mjesta u Puli, gdje će se knjiga moći kupiti.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback