Metakino Pulske filmske tvornice

Radio Rojc

Objavljeno 25.02.2019. pod Kultura

U utorak, 26.veljače u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, u maloj dvorani (ex Kinoteka INK) počinje trodnevno Metakino Pulske filmske tvornice.

Metakino je novi projekt Pulske filmske tvornice koji želi kinoprikazivanjem spajati različite publike specifičnim fimskim programom na specifičnim mjestima u gradu Puli.

Ulaz na projekcije je slobodan!

Prvo ostvarenje višemjesečnog Metakina u maloj dvorani INK posvećeno je upravo filmovima koji govore o moći kinoprikazivanja i utjecaju kina na društvo i publiku.

Tako će se u utorak, 26. veljače u 19 sati prikazati dva dokumentarna filma. ‘Kino Otok’ Ivana Ramljaka govori o izgubljenim kinima na malim hrvatskim otocima, a u ‘Okupiranom bioskopu’ Senke Domanović pratimo mlade aktiviste koji zauzimaju privatno kino u Beogradu.

U srijedu, 27. veljače u 19 sati u Metakinu PFT-a prikazuje se film Wima Wendersa ‘U toku vremena’ koji prati popravljača kino projektora koji putuje od jednog ostarjeloga kina do drugog divljinom duž granice Istočne i Zapadne Njemačke.

Metatakino završavamo u četvrtak, 28. veljače u 19 sati romantičnom komedijom Woddy Allena koja se odvija za vrijeme velike gospodarske krize. U prepoznatljivom stilu redatalja unutar kompleksnih, dubokih i komičnih odnosa protagonista u filmu ‘Purpurna ruža Kaira’ gledamo redateljev pogled o utjecaju filma na psihu.

METAKINO PULSKE FILMSKE TVORNICE

PROGRAM

26. veljače u 19 sati

KINO OTOK, dokumentarni, 2016., HRV, r: Ivan Ramljak, 35′

Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obilježili živote.

OKUPIRANI BIOSKOP, dokumentarni, 2018., SRB, r: Senka Domanović, 87’ 

Film prati mlade aktiviste i događaje oko gerilskog zauzimanja privatiziranog kina Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namjerom – da mjenjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebala izgledati nisu bile iste.

27. veljače u 19 sati

U TOKU VREMENA / Im Lauf der Zeit, igrani, 1975., NJEM, r: Wim Wenders, 175′

Kao popravljač kino projektora Bruno provodi vrijeme stalno putujući od jednog ostarjeloga kina do drugog. Susreće depresivna autostopera Roberta kojem se raspao brak te odlučuju zajedno nastaviti put. U Brunovom kamionu prolaze trošnim cestama duž granice Istočne i Zapadne Njemačke.

Film je osvojio FIPRESCI nagradu u Cannesu 1976. godine

28. veljače u 19 sati

PURPURNA RUŽA KAIRA / The Purple Rose of Cairo, igrani, 1985., SAD, r: Woddy Allen, 82′

New York 1935. godine, u vrijeme velike gospodarske krize. Dok emotivna Cecilia naporno radi kao konobarica u kafiću, njezin neodgovorni suprug Monk teško zarađeni novac troši na piće i kocku. Razočarana Monkovim zanemarivanjem, Cecilia jedinu utjehu pronalazi u obližnjem kinu, gdje često gleda romantičnu komediju Purpurna ruža Kaira, s markantnim junakom, arheologom i pustolovom Tomom Baxterom. A onda jednog dana, nakon što na projekciji opet primijeti Ceciliju, Tom neočekivano siđe s ekrana i priđe nesretnoj ženi. Isprva izuzetno iznenađena događajima, Cecilia ubrzo dozna da je Tom romantičan mladić koji se, videći ju često u kinu, u nju naposljetku zaljubio. Čini se, međutim, da Tom nema pojma o stvarnom svijetu, jer nikad nije čuo za trudnicu ili seks, ali i da njegov izlazak iz filma uznemirava Gila Shepherda, glumca koji ga tumači.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback