Ministarstvo ne podupire regionalna izdanja

Radio Rojc

Objavljeno 01.04.2022. pod Kultura

U novom izdanju emisije Hitna služba, Saša Leković razgovarao je o izdavaštvu u Hrvatskoj, krizi čitanja i kupovine knjiga te o regionalnoj književnosti, s publicistom, književnim kritičarem i potpredsjednikom Hrvatskog društva pisaca, Krunom Lokotarom.

“Izdavaštvo je uvijek počivalo na pet posto naslova koji financiraju 95 posto ostalih. Kad vam se zalomi neki hit, onda ste mirni dvije godine. Toga je nažalost sve manje”, kaže Lokotar i dodaje da su se kriteriji za književni hit danas promijenili u skladu s čitalačkim navikama i očekivanom prodajom.

Kao posebno problematično, sugovornik ističe pitanje objavljivanja i uvoza knjiga regionalnih autora.

“Sve je manje izdanja na jezicima koje razumijemo bez učenja, a koja se objavljuju u Hrvatskoj. Nekada su regionalni autori ovdje bili prisutni u medijskom prostoru, na primjer, Teofil Pančić je pisao kolumne, što bi potom pomoglo recepciji njihove knjige. Kako su se države udaljile, veze su oslabile”, naglasio je Lokotar.

Prema njegovim riječima, mnogi izdavači su destimulirani da objavjuju regionalne pisce.

Ministarstvo kulture ne otkupljuje i ne podupire izdanja regionalnih autora. Ono objavljuje ili izdanja na hrvatskom ili prevedena, a ova nisu nijedno od toga i onda smo u paradoksalnoj situaciji. Recimo da Svetislav Basara dobije Nobelovu nagradu, naše Ministarstvo kulture, po svojim načelima, ne bi je objavilo”, objašnjava Lokotar.

Naposljetku, “dobrim piscima je mjesto na svakom tržištu, jer su oni prije svega svjetski pisci, a tek onda nacionalni”, zaključio je on.

Cijeli razgovor poslušajte na linku ispod.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback