MMC LUKA – Upute za uporabu

Mario Benčić

Objavljeno 18.10.2017. pod Kultura
MMC LUKA

MMC LUKA

Likovnjaci, Umjetnici, Književnici, Arhitekti slijed je riječi koje daju akronim LUKA, i baš je tako složen naslov multimedijalnog centra u Puli – MMC LUKA. Takvo je bilo ime udruge osnovane 2003., a prestala je djelovati 2016. godine. Od tada je neizvjesno tko će upravljati prostorom pored Arene kojega mnogi još pamte  kao autosalon prije no što je postao galerijski prostor. Protekla je godina bila turbulentna i u društvu likovnih umjetnika ( HDLUI ) pa je tim više i teže bilo riješiti kako će se razvijati galerijski prostor. HDLU Istre je svojevremeno taj prostor dobiven od grada prebacio na korištenje udruzi koja je ugašena. Tako su likovnjaci postali podstanari u prostoru koji je davno nekada bio njihov. Što sad ?!

Upute za uporabu

Da bi prostor trebalo “koncepcijski oživjeti za veći broj korisnika” napisao je u naslovu Zoran Angeleski (Glas Istre, 15. listopada, 2017.) kad je obavijestio javnost o razgovoru koji se odvijao prije izložbe “Upute za uporabu – prostori nezavisnih”.

” … umjetničke organizacije imaju male galerijske prostore koji nisu odgovarajuće za veće reprezentativne izložbe, zbog čega bi se velik prostor MMC-a Luka trebao otvoriti većem broju korisnika. Drugo, dosadašnji koncept Luke je istrošen; više je bio usmjeren ‘teritorijalno’ (u smislu dominacije Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre), zbog čega se ovaj prostor nadomak Arene treba početi promišljati koncepcijski, u kojem će se organizirati važne i dobre izložbe koje će vratiti publiku.”

Izložbu Upute za uporabu organizirali su Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana (Branka Benčić i Matija Debeljuh), Galerija Poola (Bojan Šumonja), Galerija Makina (Hassan Abdelghani) i Studio Golo Brdo iz Rovinjskog Sela (Tomislav Brajnović).

O tome kakvom vide budućnost galerije (MMC LUKA) pitao sam sudionike onog razgovora od 14. listopada. Za Radio Rojc govore Aleksej Orel, Tina Širec, Branka Benčić, Bojan Šumonja, Hassan Abdelghani

Ovako kaže Bojan Šumonja dok objašnjava razloge za pomenutu izložbu “Upute za uporabu” i ponešto o budućnosti galerijskog prostora MMC LUKA”

… ostali slijede u nastavku ove priče

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback