(Ne)prilagođen – Luka Mihovilović

Nevena Trgovčić

Objavljeno 21.01.2018. pod Kultura
Luka Mihovilović - (Ne)prilagođen

Predstava koja nije namijenjena najmlađoj publici, a zbog svoje središnje tematike nije mogla/smjela ući u obavezan kazališni program za učenike viših razreda osnovne škole i učenike srednjih škola, (Ne)prilagođen, Luke Mihovilovića, po standardima je i kapacitetu pulske kazališne publike očito hit-predstava ove sezone Istarskog narodnog kazališta. Tek nešto više od dva mjeseca od svoje premijere, (Ne)prilagođen je igrao već tucet puta, svaki put pred dupkom punim gledalištem. Uvjetno rečeno u formi monodrame lika koji je neprilagođen zbog svoje seksualne orijentacije, predstava je ovo općenito o različitosti i posljedičnim joj predrasudama i diskriminaciji.

Autor, redatelj i glumac Luka Mihovilović fabularni niz nije prezao razbijati prilično trivijalnim scenskim alatima, koji istovremeno dodvoravajući se publici, Brechtovskim kazališnim postupkom ojačali dramsko u predstavi. Tako se publika čas nalazi u ulozi svjedoka trnovitog odrastanja, čas u ulozi društva već izgrađenih predrasuda, čas u ulozi pratitelja informativno-edukativnog programa.

Koautorica i koredateljica predstave je Gea Gojak koja je, kao i Mihovilović, nekadašnja polaznica Dramskog studija INK-a, a posljednjih se godina bavi režijom i projektom Edukativno pozorište kojeg realizira u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koji je kao neformalna edukacija o socijalnim temama ponajprije namijenjen mladima. Stoga, ne samo zbog sličnosti odgojno-obrazovnog puta, već očito i zbog sadašnjeg polja profesionalnog interesa, ne čudi da je Mihovilović upravo nju odabrao za svoju suradnicu u oblikovanju predstave (Ne)prilagođen u kojoj navedenom autorskom dvojcu suflira animator Vibor Juhas, također Puljanin.

Luki Mihoviloviću, inače višestruko nagrađivanom glumcu, ovo nije prva predstava aktualne i “teške” tematike, upravo je u INK-u sa starijim polaznicama Dramskog studija postavio na scenu Razrednog neprijatelja, Nigela Williamsa, koja je lani kao najbolja predstava nagrađena Grand prixom na festivalu Juventafest u Sarajevu i kao najbolja predstava u cjelini hrvatskog ASSITEJ-a.

Razgovor s Lukom Mihovilovićem

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback