Nestalnost sjećanja u novom romanu Amira Alagića

Radio Rojc

Objavljeno 08.07.2022. pod Kultura

Novi roman Amira Alagića “Ogledalo za krletku” bit će predstavljen večeras, 8. lipnja u Gradskoj radionici, s početkom u 21 sat. Kako navodi autor, riječ je o pseudo-krimiću, temeljenom na stvarnim događanjima.

“To je naizgled jedna krimi priča, koja sa sobom nosi puno dublju i intimniju priču, pisanu u prvom licu, gdje se često narator i autor prepliću, nije jasna razlika između njih, što ja namjerno radim”, objašnjava Alagić u razgovoru za Radio Rojc.

On dodaje da je priča inspirirana stvarnim zločinom koji se dogodio u Banjaluci kada je on imao jedanaest godina.

“Istraživao sam sjećanje ljudi na taj zločin. Prilično različito ga pamte. Ima onih koji su ga potpuno zaboravili, ja se sjećam čak i rečenice iz Dnevnika koji je bio sutradan. Bilo je interesantno vidjeti tu nestalnost i promjenljivost sjećanja”, kaže sugovornik.

Amir Alagić je 2010. godine objavio svoju prvu zbirku priča, dok je “Ogledalo za krletku” iz 2022. godine njegova šesta knjiga. Roman je objavila izdavačka kuća Durieux, kojoj to nije prvi Alagićev naslov.

Prema riječima urednice Ivane Rogar, riječ o njegovom stilski najboljem ostvarenju.

“Amir je autor koji veliku pažnju posvećuje stilu. Primjećuje se da su rečenice prekrasno ispisane, radnju besprikorno vodi, što je bilo prisutno već u prvom romanu. Sad je došlo do vrhunca, tko zna što će biti sa sljedećim”, kaže sugovornica.

Cijeli razgovor s Amirom Alagićem i Ivanom Rogar poslušajte na linku. Razgovarao Boris Bjelica.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback