PFF: Nacionalni festival ili provincijalna smotra

Radio Rojc

Objavljeno 13.07.2022. pod Kultura

Ovogodišnji 69. Pulski filmski festival započinje 16. srpnja, a u sklopu hrvatskog natjecateljskog programa bit će prikazano deset naslova u Areni i Kinu Valli. Kako najavljuje umjetnički ravnatelj Festivala, Pavo Marinković, ove godine je u hrvatskom programu čak sedam debitanata.

“Od deset filmova koji će biti prikazani, njih šest su potpune premijere, od čega su tri filma u djelomičnoj distribuciji i jedan je upravo imao premijeru u Karlovim Varima. Ja kao umjetnički ravnatelj ne mogu utjecati na kvalitetu filmova, ali mogu na to da se ti filmovi čim bolje prezentiraju i dobiju na značaju te da hrvatska kinematografija kroz sva ta prikazivanja u Puli dobije kontakt sa svijetom. PFF jest u prvom redu nacionalni filmski festival, ali ga moramo učiniti što je moguće internacionalnijim zato da bi upravo nacionalni filmovi imali koristi od toga”, objašnjava Marinković u razgovoru za Radio Rojc.

Prema njegovim riječima, budućnost PFF može se kretati u dva smjera:

“Jedan smjer je da bude ono što je bio prije petnaest godina, dakle nacionalni festival gdje ćemo dijeliti dvadeset nagrada sami sebi i raditi nekakvu provincijalnu smotru, koja će se možda nekome svidjeti. Druga varijanta je da bude nacionalni festival, ali, obzirom na to da smo mi mala kinematografija, možemo se ponašati jedino tako da probamo uključiti regiju. Ne govorim samo o bivšoj Jugoslaviji, nego o Austriji, KuK, o zemljama koje su nam po mentalitetu i povijesno bliske. Kao eurofil, moram reći da me zanima nacionalni festival s jakim europskim mirisom i okusom”, kaže sugovornik i dodaje da PFF ima dugu tradiciju, stoga stranci imaju veliki interes promovirati svoje filmove upravo u Puli.

Cijeli razgovor s Pavom Marinkovićem poslušajte na linku.

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Priredila: Marija Stojadinović

Foto: PFF press

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback