“Poluotvoreno” detabuizira zatvorski život

Radio Rojc

Objavljeno 31.03.2022. pod Kultura

Promocija knjige “Poluotvoreno” Milana Čekrdžina Cefa održana je sinoć u Haklabu Društvenog centra Rojc. Knjiga govori o Cefovom doživljaju poluotvorenog odeljenja zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde je proveo 2 i po godine života.

“Meni je sve to bilo novo. Ne bih da se pravim fin, svašta sam radio u životu, ali nikada se nisam smatrao delom tog kriminalnog miljea. U momentu kad sam uhvaćen, nisam sanjao šta me čeka”, kaže Cef.

“Poluotvoreno” je njegova prva knjiga, autobiografska, i nastala je na osnovu zatvorskih beleški objavljivanih na istoimenom blogu. Blog se pokazao kao praktično rešenje da njegova porodica i prijatelji budu u toku sa onim što mu se dešavalo dok je bio u zatvoru, no vremenom su se zainteresovali i čitaoci koji Cefa nisu poznavali lično.

“Čak sam u jednom trenutku, dok sam bio u tom odeljenju, dobio prvi feedback od pravog čoveka. Završimo partiju basketa i pita mene neki tip: ‘Jesi ti onaj što piše blog? Znao sam da si ti. Imam ženu i decu, sedim kod kuće, čeka me kazna i razmišljam šta da radim. I odem na internet, kucam Sremska Mitrovica, zatvor, i izađe mi tvoj blog. Meni je to bio priručnik.’ I on je, za razliku od mene, došao pripremljen u zatvor”, priseća se Čekrdžin.

On naglašava da je njegov cilj detabuizirati zatvor, oko kojeg i dalje postoji stigma u savremenom društvu, te dostaviti po jedan primerak knjige svakom zatvoru u Srbiji.

“Imam potrebu i želju da pričam o zatvoru jer zatvor je tabu, ljude je sramota kad im neko ode u zatvor. Viđao sam ljude tamo koji pričaju telefonom sa decom i kažu im da su na poslu u Nemačkoj. Ili treba da mu dođe keva u posetu, a kolegama na poslu ne kaže da ide kod sina u zatvor, nego izmišlja nešto. To je muka jedna teška. Kad napraviš da ne treba da bude to sramota, mislim da bude lakše”, kaže naš sagovornik.

Izveštaj sa promocije poslušajte na linku ispod.

Foto: Dean Cukon

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback