Predrag, čudesan tip

Radio Rojc

Objavljeno 13.01.2018. pod Društvo, Kultura
Predrag Lucić

Izgubivši borbu s teškom bolesti 10. siječnja je u 54. godini preminuo je Predrag Lucić, novinar, književni urednik, dramatičar i pjesnik koji je s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem devedesetih godina pokrenuo legendarni Feral Tribune. Iako Splićanin sa stalnim boravkom u rodnom gradu, bio je svojim radom, ali prije svega i ljudskošću, blizak širokoj publici koja je, mahom vjerno, pratila njegov rad.

S Pulom je Lucić imao nekoliko javnih i trajnih veza, jedna od njih je i ona s Francijem Blaškovićem koja je nakon dugogodišnjeg uzajamnog divljenja 2007. godine rezultirala i zajedničkim projektom, duplim albumom Gori Ussi Winnetoua „Nek se širi vira Isusova“ s Lucićevim tekstovima.

Predrag Lucić je i nakon gašenja Feral Tribuna u svojim kolumnama nastavio ne zatvarati oči pred svakodnevnom i sveprisutnom ljudskom glupošću i često pripadnoj joj nepravdi, a žrtve iste te gluposti nerijetko je stajao uz bok pa je tako čak i svojom fizičkom pojavnošću podržavao pulske disidente. Prisustvovao je tako oproštaju Šjori Špiji u Istarskom narodnom kazalištu, kada je bila izbačena iz pulske podružnice državnog radija, a s Borisom Dežulovićem 2011. godine nastupom je podržao je kolegu novinara Zorana Angeleskog koji je zbog svojeg aktivizma u akciji Volim Pulu i nepodilaženja lokalnim moćnicima ostao bez posla, a kako Lucić ističe, i bez profesije.

Godinama je publika Sajma knjige u Istri oduševljeno prisustvovala Lucićevim nastupima i upoznavala ga kao urednika, književnika i performera. Danas legendarni pjevačko satirički kabare Melodije Bljeska i Oluje koje je osmislio i izvodio s Borisom Dežulovićem svoje je fanove u Puli stekao još 2008. godine.

Posljednji u nizu Lucićevih pojavljivanja na Sajmu knjiga u Puli bio je u prosincu 2016. godine kada je predstavljena njegova tada nova zbirka pjesama „Step by Step Stepinac“. Nakon tog nastupa javna veza Lucića s Pulom u 2017. godini nastavljena je izvedbom njegovih dramskih tekstova u Istarskom narodnom kazalištu, koparskim Alanom Fordom i koprodukcijom Barufe, kojima je jednako snažno, jezikom i stavom, naglašen nezaboravan Lucićev izraz.

O Predragu Luciću govore Franci Blašković, Zoran Angeleski i Slavica Ćurković

Korišteni su audiomaterijali iz Audiodoc-a „Ich Bin, Du Bist Und Amen“, fragmenti „Melodija Nula i Brijuna“ iz 2011. godine te zapis s predstavljanja knjige „Step by Step Stepinac“ održane na pulskom Sajmu knjiga 2016. godine.

 

Foto: Tanja Draškić Savić
Pripremili: Nevena i Brada

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback