Bogata antifašistička prošlost Vodnjana

Radio Rojc

Objavljeno 29.07.2022. pod Društvo, Kultura

Umjetnička organizacija Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost organizira prvu spomen šetnju posvećenu antifašističkoj prošlosti i antifašističkim (po)ratnim grafitima Grada Vodnjana večeras, 29. srpnja. Spomen šetnji prethodit će predavanje “Antifašističko iskustvo Vodnjana” s početkom u 19.30 u Apoteci, koje će postaviti uvodni okvir za razumijevanje, informiranje i dublje raščlanjivanje složene i bogate antifašističke prošlosti Vodnjana.

Kroz spomen šetnju, sudionici će biti upoznati s ključnim događajima antifašističke prošlosti Grada Vodnjana, sa sudjelovanjem vodnjanskih antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu te s fašističkim zločinima počinjenim na području Grada. Drugi i središnji dio spomen šetnje bit će posvećen antifašističkim grafitima koji su nastajali tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Naime, Vodnjan na svojim zidovima nosi jednu od većih koncentracija (po)ratnih grafita u Istri. Natpisi ispisivani na talijanskom jeziku u ratnom i poslijeratnom periodu preživjeli su više od 70 godina, a velika ih je većina zadržala gotovo cjelovitu formu i sadržaj.

Kroz šetnju, sudionici će biti informirani o povijesnoj pozadini i razlozima nastanka grafita, o njihovim karakteristikama i funkcijama te o njihovim značenjima i značaju kako u (po)ratnom tako i u suvremenom kontekstu.

Uvid u šetnju i razgovor s Ericom Ušićem poslušajte na linku.

Autorica: Nevena Trgovčić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback