Zajedničkim muziciranjem do boljeg suživota

Radio Rojc

Objavljeno 18.11.2018. pod Društvo, Kultura

Sudionici prvog regionalnog kampa Srebrenica Music Camp 2018. organiziranog ljetos u Srebrenici održali su 13. studenog, u ispunjenoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koncert u okviru multietničkog glazbenog projekta pomirenja i kreiranja boljeg suživota. Nastupili su Simfonijski orkestar mladih SO DO – El Sistema Hrvatska kao domaćin projekta, Kuća dobrih tonova – dječji zbor iz Srebrenice, Dječji operni zbor Zagreb, MAP (Music Art Project) El Sistema Srbija, Dječji zbor Čarobna nota i Hor OŠ Sveti Sava iz Niša i Dječji zbor CKIM-a. Više od 250 djece poslalo je poruku pomirbe, glazbom koja i opet dokazuje da nema niti granica niti nacionalnih podjela i time nadilazi i sam čin izvedbe.

Ovom su prilikom bile izvođene prepoznatljive skladbe iz svake od zemalja – tradicijska iz BiH: Sevdah Medley, Moj dilbere i Zvjezda tjera mjeseca, tradicijska iz Srbije: Ajde Jano te Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta – završno kolo, a dirigirao je maestro Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički ravnatelj Bečkih dječaka, ujedno i osnivač austrijske El Sistema organizacije – Superara. Puljanka, saksofonistica Aida Dražić i fagotist Ricardo Luque, predsjednik udruge SO DO – El Sistema Hrvatska i sam dijete ovog orkestralnog muziciranja, okrenutog prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu “El Sistema” iz Venezuele, koji je 1975. godine pokrenuo dr. José Antonio Abreu, ekonomist, političar, glazbenik i vizionar, objašnjavaju za Radio Rojc što znači El Sistema u svijetu glazbe, koja su dosadašnja iskustva i planovi u Hrvatskoj. Navode da cilj rada njihove udruge jest glazbena naobrazba, ali nije i onaj najvažniji, već je to društveni aspekt jer je program primjenjiv za rješavanje mnogih problema s kojima se danas mladi susreću.

Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti, a trenutno su raspisani i novi upisi te se zainteresirani mogu javiti na e-mail adresu: istra@so-do.hr.

Pripremila: Nevena Trgovčić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback