Pčele treći put u Puli

Radio Rojc

Objavljeno 25.03.2024. pod Društvo

U prošlotjednom smo OBAVIJESNOM RAZGOVORU priveli dr. sc. Nediljka Landeku sa Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Dr. Landeka se bavi proučavanjem kukaca već 30-ak godina i predsjednik je Udruge pčelara, pa su neposredan povod za razgovor bili ovogodišnji “Dani pčela”. U sklopu trećeg izdanja ove manifestacije, do 22. ožujka, bilo je moguće obići prostor Udruge pčelara u Zagrebačkoj 12 i u Pčelarskom edukacijskom centru razgledati izložbeni postav “Više od pčele “. Ovaj nas stalni postav, uz izložbu fotografija, uvodi u život pčele i na zanimljiv način predstavlja njezinu nezamjenjivu ulogu u prirodi. 

“Ugodno smo iznenađeni interesom, posebno mlađe populacije, odgojno obrazovnih i školskih ustanova. Vjerujem da su svi zadovoljni jer smo im priredili jedan prozirni pčelinjak, apisarij, gdje oni mogu vidjeti kako ta zajednica živi, kroz staklo. Tu smo ustvari zasmetali jednoj košnici kojoj smo oduzeli dva okvira, ali već se sutra vraćaju u svoju staru zajednicu. To je zoran primjer kako su pčele dobro organizirane, kako žive u zajednici, što je karakteristika socijalnih organizama.” – kazao je dr. Landeka 

U velikom prostoru Udruge pčelara u centru grada je, osim mnoštva predavanja za djecu bilo i onih za nešto starije, pa se govorilo i o proizvodnji alkoholnih pića s medom: medovine, medovače i medice. Kroz edukativni pristup privukli su i nove polaznike Pčelarske škole, koju ove godine pohađa oko 30 polaznika. 

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku. 

https://www.mixcloud.com/Radio_Rojc/obavijesni-razgovor-22032024/

Emisiju uredio i vodio: Saša Jokić

Foto: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro 

RSS 2.0 | trackback