BRANKICA PETKOVIĆ Bez novinarstva nema demokracije

Radio Rojc

Objavljeno 10.09.2021. pod Društvo

Za vrijeme ovogodišnjeg Fažana Media Festivala popričali smo u fažanskom studiju Radio Rojca s Brankicom Petković sa Mirovnog instituta u Ljubljani, moderatoricom panela “Vladaju li vlade medijima ili mediji vladama?”.

“Pitanje iz naziva panela je vječno. To je jedan odnos specifičan našoj regiji ali je prisutan i u situaciji krize. Mediji bi trebali biti neka vrsta nadzora nad vlasti.” – započela je Petković.

Osvrnula se i na uloge vlada i medija u demokraciji, te kako one izgledaju u stvarnosti.

“Vlade su zloupotrijebile svoju moć i počele su kontrolirati medije, ali su i novinari izgubili tu svoju poziciju psa čuvara demokracije, upravo zbog sistemskih problema koji su omogućili vladama da otmu medije.”

“Bez novinarstva nema demokracije. Novinar ne agitira za svoju stranku, novinarstvo se ne smije uprljati – tako se uništava povjerenje građana u tu profesiju.” – komentira.

“Usporedila bih to trovanje medijskog prostora sa trovanjem pitke vode. Sumnjam da bi se tolerirala otrovana pitka voda, koliko se tolerira zatrovan medijski prostor.”

“U Sloveniji je dugo vremena bilo zabranjeno da političke stranke imaju elektronske medije. Ta neka ograničenja su se duže vrijeme brisala, tako da ni ne znamo točno kada se to dogodilo.”

“Javni i neprofitni mediji koji služe javnom interesu trebali bi biti podržani javnim novcem. Kriterije bi sastavila struka sukladno demokratskim načelima, a ne tome koliko je pojedini medij blizak nekoj stranci.”

RSS 2.0 | trackback