Europski parlament objavio nominirane za Nagradu Sakharov u 2023. godini

Radio Rojc

Objavljeno 04.10.2023. pod Društvo

Objavljeni su ovogodišnji kandidati za Nagradu Sakharov, koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, uz pripadajući iznos od 50 000 eura. Nagrada nazvana po ruskom fizičaru i disidentu Andreiu Sakharovu dodjeljuje se zaslužnim pojedincima ili organizacijama za izniman doprinos borbi za slobodu mišljenja.

Prvi put dodijeljena 1988. godine Nelsonu Mandeli i Anatoliju Marchenku, Nagrada Sakharov za slobodu mišljenja najviše je priznanje koje dodjeljuje Europska Unija za požrtvovan rad na promicanju ljudskih prava. Neki od laureata, uključujući Nelsona Mandelu, Malalu Yousafzai, Denisa Mukwegea i Nadiu Murad nakon Nagrade Sakharov postali su i dobitnici Nobelove Nagrade za Mir.

Europski parlament objavio nominirane za Nagradu Sakharov u 2023. godini

Ovogodišnji nominirani kandidati predstavljeni su u rujnu na zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove i razvoji Pododbora za ljudska prava, te će ovog mjeseca biti izglasana tri kandidata koja ulaze u uži izbor. Konačnog će dobitnika u prosincu izabrati Konferencija predsjednika, tijelo EP-a sastavljeno od predsjedavajućeg i lidera svih klubova zastupnika u Parlamentu.

Nominirani za Nagradu Sakharov u 2023. godini su Mahsa Amini i žene Irana koje je nominirala Europska pučka stranka. Dvadesetdvogodišnja djevojka posjetila je Teheran u rujnu2022. godine kada ju je uhitila i pretukla takozvana moralna policija jer hidžab nije nosila na propisan način. Njezina smrt nekoliko dana kasnije izazvala je velike prosvjede u Iranu, na kojima su žene bile u prvom planu. Pod sloganom “Žena, život, sloboda!” i dalje prosvjeduju protiv diskriminirajućih klerikalnih zakona, uključujući i onaj o hidžabu.

Socijalisti i demokrati u EU parlamentu, uz Renew Europe također su nominirali Mahsu Amini i pokret “Žena, Život, Sloboda!” kao predstavnike borbe za prava žena u Iranu.

Petras Auštrevičius, Hannah Neumann i pedeset ostalih članova nominirali su Marzia Amirija, Parasto Hakim i Matiullaha Wesa, afganistanske aktiviste za obrazovanje koji su organizirali najveću tajnu mrežu škola u toj zemlji. Wesa, koji je javno osporavao talibanske uredbe i nastavio zagovarati obrazovanje djevojčica, otet je prije pet mjeseci.

Europski konzervativci i reformisti nominirali su proeuropski narod Gruzije i Ninu Lomjariau, bivšu gruzijsku pravobraniteljicu, za doprinos u obrani europskih vrijednosti i demokracije u toj državi. Kao javna braniteljica, Lomjaria se zalagala za prava osoba koje se suočavaju s bilo kakvom diskriminacijom, onih koji su pobjegli iz regija Gruzije pod ruskom okupacijom, etničkih i vjerskih manjina, djece i invalida uz borbu za pravo na slobodu govora.

Klub zastupnika identitet i demokracija nominirao je Elona Muska zbog odbacivanje prakse prethodnih lidera Twittera (sada X) i prestanak zabrane pristupa toj platformi onima različitih ili čak upitnih političkih stavova.

Klub Zelenih/Europskog slobodnog saveza nominirao je Vanessu Nakate, mladu Uganđanku predanu borbi protiv klimatskih promjena i ljudskim pravima. Osnovala je prvi klimatski pokret u toj zemlji “Petkom za budućnost” i uz pomoć drugih mladih ljudi u Africi, “Pokret uspona”.

Tilly Metz i još četrdeset i dvoje zastupnika nominirali su Vilmu Núñez de Escorcia i monsinjora Rolanda Joséa Álvareza Lagosa iz Nikaragve. Vilma Nuñez se desetljećima bori za ljudska prava Nikaragvanaca i unatoč progonu ostaje u svojoj zemlji. Álvarez, biskup Matagalpe, jedan je od najistaknutijih kritičara režima predsjednika Daniela Ortege. U veljači 2023. godine, nakon što je odbio napustiti zemlju, osuđen je na dvadeset i šest godina zatvora a njegovo je državljanstvo suspendirano.

Klub zastupnika Ljevice nominirao je žene koje se bore za besplatan, siguran i legalan pobačaj: Justynu Wydrzyńsku, Morenu Herrera i Colleen McNicholas. Wydrzyńska je poljska borkinja za ženska prava i članica tima Abortion Dream, koja je osuđena na osam mjeseci društveno korisnog rada zbog pomaganja ženi da obavi pobačaj u Poljskoj. Herrera je feministička i društvena aktivistica koja se zalaže za siguran i legalan pristup pobačaju u El Salvadoru. McNicholas je američka opstetričarka-ginekologinja s vrhunskim rezultatima visokokvalitetne skrbi za pacijente i zagovaranju reproduktivnog zdravlja.

Putem ove nagrade Europski parlament podupire one koji stoje u obrani sloboda i temeljnih ljudskih vrijednosti. Kandidati mogu biti predlagani od svih klubova zastupnika u EU parlamentu uključujući i pojedinačne zastupnike, uz potporu najmanje još četrdeset zastupnika za svakog kandidata.

U 2022. godini Nagrada Sakharov dodijeljena je hrabrom ukrajinskom narodu kojeg je na ceremoniji predstavljao predsjednik Zelensky, uz izabrane predstavnike civilnog društva; “Ova je nagrada za borce na terenu. Za one koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Za one koji su izgubili članove obitelji i prijatelje. Za sve one koji se bore za ono u što vjeruju. Ja znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, niti ćemo mi” izjavila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na prošlogodišnjoj ceremoniji dodjele.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: www.europa.eu

RSS 2.0 | trackback