Facebook poduzeo mjere protiv COVID-19 lažnih vijesti

Radio Rojc

Objavljeno 28.05.2020. pod Društvo

Virus COVID-19 ostaće zapamćen po još jednoj epidemiji – virtuelnoj “infodemiji”, odnosno po širenju lažnih vesti o virusu putem medija. Teorije zavere, cirkularne poruke i saveti anonimnih stručnjaka na specifičan način delili su se na društvenim mrežama, a Mark Zuckerberg – u čijem vlasništvu se nalaze Facebook, WhatsApp i Instagram – konačno je odlučio da uradi nešto povodom toga.

On je izjavio za BBC da se uklanja sav sadržaj koji može uzrokovati fizičko povređivanje. Tako je uklonjena tvrdnja predsednika Brazila Jaira Bolsonara da su naučnici pronašli lek za koronavirus, koja očito nije tačna.

“Čak i ako se ne odnose direktno na fizičko povređivanje, ne želimo da dezinformacije budu sadržaj koji će postati viralan”, rekao je Zuckerberg BBC-u.

Dodao je da se uklanja i sadržaj iz Facebook grupa koje veruju da je 5G mreža uzrok ovog virusa, te podstiču članove na uništavanje mrežnih infrastruktura.

U ovom stanovištu prednjači bivši sportski komentator i autor brojnih knjiga o teorijama zavere David Icke kojem je, osim sadražaja na Facebook-u, uklonjen i Youtube kanal, jer je za virus optužio Jevreje.

“Radimo sa nezavisnim fact checker-ima koji su, od izbijanja pandemije, obeležili 50 miliona objava etiketama za upozorenje. Znamo da su efikasne jer u 95 odsto slučajeva korisnici ne kliknu na obeleženu objavu”, tvrdi Zuckerberg.

Opsežna studija iz 2018. godine o informisanju korisnika interneta pokazuje da najveći broj saznaje vesti putem društvenih mreža, i to prevashodno putem Facebook-a. Štaviše, 91 odsto ispitanika uzrasta 16-21 godine reklo je da se informiše putem društvenih mreža.

Ovo istraživanje pokazuje da je u većini slučajeva reč o “neplaniranoj konzumaciji” vesti, odnosno da korisnici dobijaju informacije putem objava koje dele njihovi Facebook prijatelji.

Priredila Marija Stojadinović

Naslovna fotografija: Kon Karampelas / Unsplash

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback