FAŽANA MEDIA FEST Moć medija

Radio Rojc

Objavljeno 07.09.2021. pod Društvo

Treće izdanje Fažana Media Festivala, festivala medija međunarodnog karaktera, kako nalikuje duhu same manifestacije, stavlja naglasak na novinare u samom središtu zbivanja – novinare autore, novinare protagoniste i novinare koji su sposobni i prije svega voljni svoje znanje prenijeti na druge, buduće novinare. Fažana je – zarad angažmana i ugošćavanja jednog tako krucijalnog festivala za istočnoeuropsku medijsku scenu – dobrano zavrijedila titulu “Grada prijatelja novinara”. Ako se u novinare i u mazanje njene kreme po kruhu primarno lokalnog, a onda i regionalnog pa čak i globalnog karaktera – takvi epiteti nisu pretjerani, već su i zavidni – kako ipak ovakvih događanja i zapravo konferencija zbližavanja, učenja i networkinga zaista fali. 

Smješten u samom centru Fažane, FMF nudi prozračni intelektualni punkt za one koji na bilo koji način orbitiraju oko novinarske struke. Prisustvom svih gore navedenih aktera daje se na važnosti upravo transferu znanja, kao i razmjeni iskustava, stavova i vizija.

Radionica medijske pismenosti pod vodstvom Nenada Pejića već je prvog dana pokazala zainteresiranost široke lepeze polaznika. Prvi dan obilježio je oduži razgovor u kojem se definirala medijska pismenost uopće, njena uloga u cjelokupnoj strukturi modernog društva, ali i njena sve veća važnost za sve dobne skupine. Slijedio je praktični dio koji se sastojao od kratke radionice identificiranja narativa kojeg pojedine vesti i mediji biraju postaviti.

Festival je otvorio zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, uz pozdravne riječi Saše Lekovića (glavnog koordinatora FMF), Melite Peroković (direktorice TZ Fažana), Radomira Koraća (načelnika Općine Fažana)

U večernjem terminu predstavljena je izložba fotografija “Mediji i političke kampanje – Kako je Tomislav Tomašević osvojio Zagreb” fotografa Jasmina Krpana.

Razgovor s autorom – kojeg je vodio Saša Leković – otkrio je kako je Krpan posegnuo za fotografijom kao adekvatnim medijem za dokumentiranje ovako, kako ističe “povijesne kampanje” upravo iz razloga što je svima, pa i političarima, teško manipulirati fotografijom. Krpan također naglašava činjenicu da je Tomašević za vrijeme trajanja kampanje obišao davno zaboravljene dijelove grada.

Nakon Krpana na ljetnu se pozornicu MMC Općine Fažana popeo osnivač i urednik banjalučkog magazina BUKA Aleksandar Trifunović. Na FMF došao je ispred kampanje za suzbijanje i prevenciju govora mržnje “Hejt sLOVEni, još ste živi”.

Kampanja je pred javnost izašla 10. travnja bez ikakvog monetizacijskog plana i nauma. Inicijalna je reakcija publike bila – kako kaže Trifunović – iznad svih očekivanja, sa YouTube videozapisom koji broj preko milijun pregleda i brojna dijeljenja po društvenim mrežama. Kampanja je lijepi način za zaokružiti prvi dan festivala – u vremenu rastućeg nacionalizma i sve veće netrpeljivosti prema drugima, pažnje se treba predati i dezinformacijama, kao i edukaciji naroda o moći medija, alata čija korisnost ovisi o ruci koja ga koristi.

Foto: Fažana Media Fest

Ivan Slijepčević

RSS 2.0 | trackback