Grčku vlast brinu jedino politički bodovi

Radio Rojc

Objavljeno 13.04.2020. pod Društvo

Uz redovitu Čajanku s Anitom Buhin koja ide svakodnevno u 11 sati, u ponedjeljak smo imali prilike poslušati i Čajanku special u kojoj smo ugostili grčkog antropologa, aktivista i repera Leonidasa Oikonomakisa koji se trenutačno nalazi u glavnom gradu Ekvadora Quitu gdje osamnaesti dan čeka repatrijaciju u domovinu zbog pandemije koronavirusa.

„Prvi odgovor koji smo dobili je da grčka vlada ne provodi repatrijaciju svojih državljana. Ovdje nema grčke ambasade, samo počasni konzulat na čelu kojeg je biznismen, a ne diplomat. Zbog toga smo kontaktirali ambasadu u Peruu iz koje su nam odgovorili da će nas probati ukrcati na prvi avion koji organizira jedna od europskih država ako ima slobodnih mjesta i ako ambasada na vrijeme rezervira karte. Dosad smo propustili sedam takvih letova.“ Zbog toga je Leonidas započeo medijsku kampanju u Grčkoj kako bi napravili pritisak na vlasti te se pomaci ipak vide.

Inače, Leonidas u Ekvadoru već dvije godine istražuje kichwa zajednicu u Amazoni, izoliranu od prometnica i većih gradova: „Treba se putovati pet sati kanuom da bi se stiglo do tamo. Nema telefonskog signala, postoji internetska veza dva sata dnevno ako imaju napajanje i ako nema kiše.“ Zbog toga što vijesti kroz Amazonu putuju mnogo duže, granice i mnogi putevi su već bili zatvoreni, samo zahvaljujući ljudima iz kichwa zajednice Leonidas i njegov suputnik uspjeli su se dokopati hotela u najbližem gradu. „Stvorili smo se tamo poput NLO-a, kao izvanzemaljci. Zbog toga što je država već bila u strogoj izolaciji, u teoriji nisu smjeli primiti strance u hotel, ali nakon što smo razgovarali sa zaposlenicom koja nije znala što da radi s nama skrivećki nas je pustila da ostanemo u hotelu.“

Leonidas nastavlja da je Ekvador implementirao jedne od najstrožih mjera na svijetu pa je i sav međugradski prijevoz ukinuo, što je za njih značilo putovanje taksijem do Quita te nabavljanje višestrukih propusnica za sebe i vozača taksija.

Više o životu u kichwa zajednici i najvećoj poplavi u povijesti koja ih je zadesila u vrijeme pandemije možete čuti u ostatku razgovora.

Pripremila: Anita Buhin

RSS 2.0 | trackback