Gubitak općeg dobra jednak je gubitku suvereniteta

Radio Rojc

Objavljeno 07.02.2023. pod Društvo

Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne prestaje plijeniti pozornost javnosti, te smo nakon netom održanog prosvjeda i okruglog stola u Zagrebu o toj temi porazgovarali sa Irenom Burbom iz Zelene Istre i Aleksejem Orelom iz Inicijative za Lungomare. Dojmovi sa samog prosvjeda su dosta pozitivni, kako kaže Burba, poslane su snažne poruke i vrijedno je da se toliko inicijativa okupilo oko veoma bitne teme. Orel je pak ukazao na zanimljivu situaciju gdje su, suprotno uobičajenoj praksi, sudionici prosvjeda legitimirani od strane policije prilikom ulaska na Markov trg zbog, kako su objasnili, zaštite samih prosvjednika.

Nakon prosvjeda prisustvovali su okruglom stolu u Saboru gdje su stručnjaci iz raznih područja iznosili probleme ovakvog nacrta Zakona, poput nepostojanja temeljnih prostorno planskih dokumenata i podataka za donošenje ovakvog zakona, nepoštivanja međunarodnih konvencija o pristupu obali, ekoloških posljedica građevinskih zahvata na obali… Burba primjećuje da na okruglom stolu nisu bili prisutni pripadnici pozicije kako bi čuli argumente stručnjaka, što se po njoj može protumačiti i kao ponižavanje struke.

Ono što Orel vidi kao najproblematičniju stvar je da mi kao građani ne znamo definiciju općeg dobra i javnog dobra. U opće dobro spadaju rijeke, zrak, prirodna bogatsva i obale koje nemaju vlasništvo, dok javno dobro, primjerice gradski trg, ima. Vlasnici javnog dobra, gradovi, općine, jedinice lokalne samouprave, imaju parametre prema kojima mogu dijelove tog dobra izuzeti iz opće upotrebe. Izgleda da bi se ovakvim Zakonom ista praksa mogla prenjeti na opće dobro. Prema Orelu, gubitak općeg dobra jednak je gubitku suvereniteta, te bi odluku o izuzimanju općeg dobra iz javnosti trebao donositi isključivo Sabor, i to jedino ako su u pitanju nacionalni interesi, a ne koncesije na 50 i više godina. Ovakav Zakon mogao bi na velika vrata uvesti privatizaciju i ograničavanje općeg pristupa pomorskom dobru, predviđa Burba.

Cijeli razgovor možete poslušati na linku:

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback