Izrečena prva kazna onečišćivaču prirode u RH

Radio Rojc

Objavljeno 18.01.2024. pod Društvo, iz Rojca

Gost je u ovotjednoj emisiji EKO ROJC bio Andrea Deklić, voditelj službe čuvara prirode u Javnoj ustanovi za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije Natura Histrica. Povod za razgovor je prva presuda u Republici Hrvatskoj protiv onečišćenja prirode, koja je kao takva bila popraćena u medijima i izvan naše države.

“Htio bih reći da je to presedan u Hrvatskoj što se tiče zaštite prirode, jer to je prva takva kazna za odlaganje otpada u speleološke objekte, što je zabranjeno zakonom. Krajem 2022. godine u suradnji sa speleološkim društvom “Underground” je na području Rezervata šumske vegetacije “Kontija” kraj Vrsara čišćena jama zatrpana raznim otpadom, te se pri sanaciji shvatilo da većinu tog inventara čini ugostiteljski otpad. U konačnici smo došli do jednog dokaza koji bi mogao ukazati na onečišćivača. Naime, pronašli smo dvadesetak cjenika u dvije vreće, sa podacima ugostiteljskog objekta kojemu su pripadali. Zatražili smo očitovanje vlasnika objekta, no on se nije očitovao već je krenuo protunapadom. Mi smo odlučili ono što nam zakon omogućava, podići kaznenu prijavu u siječnju prošle godine.” – istaknuo je u razgovoru Andrea Deklić, također rekavši kako se u praksi pokazalo da edukacija “pali” kod najmanjih uzrasta, dok kod odraslih, već formiranih osoba pomaže jedino represija.

Slušatelji su u emisiji mogli saznati i zanimljivosti poput postojanja endemske Istarske čovječje ribice, otkriću jedinog poznatog predstavnika roda Eunapius; slatkovodne spužve koja obitava isključivo u podzemnim staništima špilja – tzv. Ogulinske spužvice i nagradi od strane britanske kraljice.

Za više o radu čuvara prirode, speleologiji i tome kako se možete uključiti, poslušajte u nastavku.

Emisiju uredila i vodila: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

RSS 2.0 | trackback