Mandrač – problem puno dublji od jednog incidenta

Radio Rojc

Objavljeno 03.03.2023. pod Društvo, Komentar

Glavni urednik portala Istra24, Dražen Majić, gostovao je u ovotjednom izdanju emisije In Medias Tres. S našim gostom dotakli smo se tema koje su obilježile protekli tjedan, pa tako i onu za koju se čudimo što je i dalje u fokusu javnosti – cajke i zabrana cajki. Ova lokalna tema zaokupila je čak i nacionalne medije, tako je gradonačelnik Zoričić gostovao i u Otvorenom na nacionalnoj televiziji. Je li to zaista bio promišljen potez gradonačelnika, neka vrsta PR kampanje, ili čak pretenzija na parlamentarne izbore, Majić ne zna, ali ono što je evidentno jest da je ovaj potez “doveo jedno krdo demona” u prostor društvenih mreža. Smatra da se Pula u cijeloj ovoj situaciji pokazala kao jedan netolerantan grad, a cijela reakcija je otišla u jednom smjeru koji nije dobar.

Tema koju je cijela peripetija oko zabrane nažalost zasjenila jest slučaj maloljetničkog nasilja na Mandraču. Policija je slučaj predala DORH-u, dok sama priča ima puno spornih trenutaka i dosta je nezgodna. Rad na ovoj temi podrazumijeva kopanje po društvenim i privatnim ranama, a pošto su akteri maloljetne osobe, daljnju raspravu otežava i zakon koji brani spominjanje maloljetnika. Govoreći o tekstu koji će uskoro biti objavljen na portalu Istra24, Majić tvrdi da imaju nekoliko indicija koje ukazuju da “nije to bio obični pad s bicikle.” Također se pita kako je moguće da u jednom tako tolerantnom gradu “mediteranskog identiteta” mladi ljudi iskazuju verbalno i fizičko nasilje i mržnju.

Najavljuje da im je namjera ulaziti dublje u temu vršnjačkog nasilja, s obzirom da su im se mnogi roditelji i učitelji požalili da je “problem puno dublji od tog jednog incidenta”, da je tek posljedica nečega što već neko vrijeme kuha ispod površine. Prvi korak potreban da bi mogli početi raditi na prevenciji jest da se o ovoj temi otvoreno priča. Govoreći o radu policije na ovom slučaju, Majić kaže da “ne želi vjerovati da policija zna što se dogodilo i da zataškava”, ali i da ne može procijeniti njihov rad. Također naglašava da mediji ponekad očekuju da policija slučaj riješi unutar 24 sata, što je nemoguće. Dolazak istražnih tijela koja nisu iz Pule mogao bi pomoći da se otkrije što je istina.

Sljedeća tema koje smo se dotakli je epilog sudskog spora između Grada Pule i Tamare Brussich, kojim je dokazano da je dotična nezakonito smijenjena sa pozicije ravnateljce pulskog vrtića Rin Tin Tin. “Brussich je ustvari jedan pravi simbol tog našeg mediteranskog identiteta”, govori Majić. Poentira da je na poziciju ravnateljice bila izabrana na isti način na koji je kasnije smijenjena, dekretom gradonačelnika, a ne Gradskog vijeća. Ovaj slučaj otvara neka pitanja o kvaliteti pravne službe Grada Pule i njihovih procjena, smatra naš gost.

Još jedna tema koja je završila pod tepihom cajki je slučaj pogodovanja u Pazinu. Jedna od strana uključenih u pogodovanje nije bila zadovoljna svojim dijelom kolača, što je rezultiralo tužbama koje već 6 godina čekaju prvo ročište. Majić smatra da ovaj slučaj prikazuje kako funkcionira pravosudni sustav, te da nema opravdanja da se ovoliko čeka na početak suđenja.

Kroz razgovor dotakli smo se još i nedavnih odgoda ročišta u tužbama podignutima protiv članova Inicijative za Lungomare i intervjua Zorana Angeleskog sa pulskim novinarom Draganom Nikolićem povodom njegovog odlaska sa HRT-a.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback