Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Radio Rojc

Objavljeno 04.05.2022. pod Društvo

U Hrvatskoj se 5. svibnja obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Prema posljednjim podacima, na teritoriji cijele zemlje trenutno ima oko 4,928 osoba s cerebralnom paralizom, od čega su 1,131 djeca. Udruga cerebralne paralize Istarske županije, koja postoji od 2005. godine, pripremila je program za svoje korisnike, navode u ime Udruge Gordana Hosni Hrvatin i Karlo Stipić.

“Od osnivanja, naš cilj je bio dopuniti stvari koje sustav ne osigurava, podići kvalitetu života, najprije djece, kojima je cerebralna paraliza stanje. Riječ je, dakle, o poremećaju položaja i pokreta s kojim se osoba cijeli život treba nositi. Trajno je oštećeno moždano tkivo i, kao posljedica toga, nastaju neki sekundarni problemi, kao što je epilepsija, teškoće u učenju, u ponašanju, teškoće s emocionalnim stanjem i slično”, objašnjava Gordana Hosni Hrvatin.

Prema njenim riječima, postoje sustavni pomaci, ne samo za osobe s cerebralnom paralizom, već za osobe s invaliditetom uopće.

“Jedna od važnijih stvari je što osoba s invaliditetom koja se zaposli ne gubi pravo na osobnu invalidninu. Također, sve je više zainteresiranih subjekata koji bi željeli pružiti pomoć rane intervencije, i kasnije predškolske i školske intervencije. Mada je razlog vrlo prozaičan – usluga koju pružate djeci vam se skuplje naplaćuje nego usluga koju naplaćujete odraslima. Naš sustav zdravstvene zaštite je takav”, kaže sugovornica i dodaje da Istarska županija privlači stručnjake koji imaju visoko obrazovanje jer im se mogu pružiti uvjeti za kvalitetan rad.

U Udruzi je više od desetljeće aktivan volonter i voditelj radionica Karlo Stipić, koji je prvi put sudjelovao u aktivnostima 2009. godine na kampu u Medulinu.

“Najbitnije je da su sve radionice tu da se mi družimo, da podijelimo što smo osjetili i doživjeli, da postoji socijalna i vršnjačka komponenta. Sjećam se da je još na prvom kampu to bilo naglašeno – da se trebamo ponašati kao što bismo inače, da bi korisnici osjetili stvarni situacijski život”, kaže Karlo.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback