Retrospektiva pionira svijeta ulične umjetnosti i grafita; “FUTURA2000: Breaking Out”

Radio Rojc

Objavljeno 18.09.2023. pod Društvo, Kultura

Pod nazivom “FUTURA2000: Breaking Out” UB galerija u Buffalu ugostit će retrospektivnu izložbu radova legendarnog američkog grafitera, slikara, fotografa i grafičkog dizajnera Leonarda Hiltona McGurra, rođenog u New Yorku 1955.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 23. rujna u galeriji UB Anderson. McGurr će održati i besplatno predavanje u 18.30 sati. 25. rujna u Centru za umjetnost 112 u sklopu serije gostujućih predavača na Odjelu za umjetnost.

Izložba je zamišljena kao sveobuhvatno istraživanje koje uključuje slike, skulpture, crteže, grafike, studije, suradnje i arhivsku opremu ovoog svestranog umjetnika koji se proslavio kao Futura2000 (hommage njegovom omiljenom filmu 2001: Odiseja u svemiru), u svojim teen i ranim dvadesetim godinama, kao jedan od začetnika newyorške graffiti scene.

Tijekom pedesetogodišnje karijere njegov se utjecaj proširio daleko izvan domene ulične umjetnosti; od ispisivanja graffita u njujorškoj podzemnoj željeznici ranih 1970-ih, do izlaganja u Fun Gallery 1980-ih sa zvučnim imenima tadašnje umjetničke scene poput Jean-Michel Basquiata, Keith Haringa i Kenny Scharfa.

Poznata je McGurrova suradnja s bendom The Clash, za koje je dizajnirao omot albuma, te tijekom njihove Combat Rock europske turneje slikao velike pozadine tijekom njihova nastupa. Za brend Nike oslikao je kultne tenisice FLOM, povodom otvorenja Futura Laboratories u japanskom gradu Fukuoki, te one kao takve predstavljaju umjetnikov jedinstveni pogled na umjetnost i kulturu.

Nike SB Dunk High Pro FLOM (For Love or Money) iz 2004., koje dolaze u potpisanoj kutiji zajedno sa skateboard daskom, danas je izuzetno teško naći. Proizvedena su 24 para od kojih su samo tri ponuđena javnosti, dok su ostali distribuirani u krugu prijatelja i obitelji. Stoga ne čudi da je par Nike FLOM tenisica na ovogodišnjoj aukciji u Sothebyju dosegao cijenu od vrtoglavih 63.000 dolara.

Danas se McGurrov rad može pronaći u zbirkama Museo de Arte Moderna di Bologna, Musée de Vire u Francuskoj i Muzeju grada New Yorka, a kao njegov glavni doprinos urbanoj umjetnosti smatra se njegova upotreba apstrakcije i specifično miješanje teksta i slike. Više se ne bavi graffitima, već živi i radi kao grafički dizajner za vlastiti brend Futura Laboratories, u Brooklynu, NY.

“Ova retrospektiva dovodi pionira svijeta ulične umjetnosti i graffita na UB i grad Buffalo”, kaže Robert Scalise, direktor UB Art Galleries i sukustos izložbe, za UBNow. “Studenti na lokalnom sveučilištu moći će se povezati i učiti od umjetnika koji je stvorio jedinstvenu karijeru dugu pedeset godina u kojoj je uspio istražiti različite umjetničke medije i dotaknuti se mnogih sfera javnog života.”

Uz izložbu i predavanje, Futura2000 oslikat će mural, dok će se u isto vrijeme ostvariti suradnja s poznatom New Era Cap Company na ograničenom izdanju šilterica koje će biti dostupne tijekom izložbe.

Edita Bojanac Delcaro

Foto: Instagram / Sophie Bramly

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback