Sport u Istri, prvih 150 godina

Radio Rojc

Objavljeno 07.03.2023. pod Društvo

Povodom promocije monografije “Sport u Istri, prvih 150 godina” Daria Korace, ugostili smo autora u našem programu. Promociju u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, koji je i nakladnik ove monografije, uveličali su svojim prisustvom brojni bivši i sadašnji sportaši, olimpijci i svjetski prvaci, te je Koraca jako zadovoljan odazivom. Rad na samoj knjizi trajao je četiri godine, a iako je dovršena 2019. godine, izdavanje je moralo pričekati zbog pandemijskih razloga.

Kako nam govori autor, monografija ima oko 450 stranica te preko 650 fotografija, a pokriva razdoblje od 1876. godine do današnjih vremena. Spomenuta 1876. godina je osnutka prve sportske udruge u Istri, Soccieta degli alpini Istriani iz Pazina, a osim alpinizma, autor je u knjizi obradio 43 sporta koji su se odvijali na području današnje Istarske županije. Koraca je uključio i 8 sportova kojima se bave osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na sportove gluhih i nagluhih osoba.

O rasponu sportova u Istri kroz vrijeme i sportaša koji su rodom iz Istre govore činjenice da je prvi istarski osvajač olimpijskog odličja, moderni petobojac Silvano Abba iz Rovinja, još iz 1936. godine, a u novije vrijeme Istra ima i bob klub i dva olimpijca u toj disciplini. Koraci je intencija bila dati akcent na povijest i razvoj sporta u Istri kroz tih 150 godina i 5 različitih država. Knjiga je podijeljena u šest poglavlja, a autor naglašava da “čitanje samo jednog poglavlja neće dati pravu sliku, treba pročitati sve da bi se dobila kompletna slika.”

Tako prvo poglavlje govori o odnosu sporta sa društvom i politikom, gdje autor pokušava objasniti utjecaj istih na razvoj sporta. U drugom poglavlju Koraca je posvetio pažnju razvoju sportske infrastrukture u Istri, od biciklističke piste na prostoru današnjeg igrališta pulske Gimnazije, koja je bila prva građevina primarno namijenjena sportu, do nedavno dovršenih gradskih bazena. Treće poglavlje bavi se razvojem sportova u Istri, dok četvrto pokriva sve sportske manifestacije koje su se u Istri održavale, od onih malih i tradicionalnih, do velikih međunarodnih manifestacija. Peto poglavlje posvećeno je svim istarskim olimpijskim i paraolimpijskim sportašima i njihovim dosezima, dok si je u šestom poglavlju Koraca dao zadatak popisati sve medalje koje su istarski sportaši u prvih 150 godina osvojili.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback