Što se to događa na Valkanama?

Radio Rojc

Objavljeno 04.04.2024. pod Društvo, iz Rojca

U današnjem UZALUDNOM JUTRU ugostili smo Alekseja Orela iz Inicijative ZA Lungomare, kako bi nam pojasnio što se zapravo događa na Valkanama. Naime, država i grad Pula dogovorili su sudsku nagodbu za šumu i nogometno igralište na Valkanama, koje se uređuje na jednoj od tih okolnih parcela. Dio na kojem se trenutno uređuje nogometno igralište, površine 18 523 m2, dijelom će se upisati u korist Grada Pule, a dijelom u korist RH.

“Imali smo tri zakona, to su Zakon o športu, Zakon o šumama i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Kod šuma i kod poljoprivrednog je RH trebala napraviti upis na sve zemljište s tom namjenom, a ostalo je Zakon o športu. Tu je situacija kompliciranija, u smislu da je država prva imala pravo na upis na sportske objekte, tj. Hrvatski olimpijski odbor, zatim jedinice lokalne samouprave i na kraju športske organizacije, tj. kasnije udruge od ’93.”

“Nakon roka od 90 dana za HOO, rok od 60 dana su imale JLS i onda sportske organizacije, gdje rok više ne postoji. I onda dolazi Zakon o pretvorbi, na koji se grad i pozvao – na prethodni Zakon o športskom, poljoprivrednom i šumskom zemljištu koji će vrijediti dok budemo imali RH, jer je to bio zakon koji je vrijedio prije Zakona o pretvorbi i privatizaciji, što će stvarati poteškoće u našem društvu u budućnosti. Takvi primjeri mogu iskočiti za pet, deset, dvadeset, godina, mi sad konstantno govorimo da prema Zakonu o športu imamo tri potencijalna vlasnika. U tom nekom nekretninskom smislu, mi tu govorimo o jednoj od većih Hrvatskih korupcija, to je 100 tisuća i kusur kvadrata na Lungomareu, 50-60 tisuća kvadrata u Valbonaši, 80-ak stanova, dakle pozamašan broj!”

Na pitanje kako su došli do tih podataka, kaže – “Prvo, pretvorbenim spisom iz Centra za restrukturiranje, sve što je u pretvorbi ušlo u njihov portfelj. Napravili smo i uvid u tvornici Raša, tamo je sve čisto, na ono što se nisu mogli knjižiti nisu se knjižili, niti se pokušali knjižiti. Slična je situacija i s Koromačnom, jedino su ovi tu krenuli da se uknjiže i to vrlo efektivno i uspješno, iako nisu imali pravnog temelja za to. Trenutno ovdje imamo situaciju da je država krenula po šumsko zemljište i onda se ustanovilo da na šumskom zemljištu postoji sportski objekt. Pa su se iz grada pozvali na to da po Zakonu o športu, sportski objekt pripada gradu.”

“Sad imamo situaciju s velikonogometnim i teniskim terenima, ako je analogija ta da po Zakonu o športu to pripada gradu, kao i ostali objekti na SRC Valkane, trebala je prethoditi odluka Gradskog Vijeća o sportskim objektima od značaja za Grad Pulu, a pod tim sportskim objektima su svi. Znači Uljanik je izgradio SRC Veruda i grad je stavio da je to od značaja za Pulu, kao i ostali sportski objekti. Imamo 12 takvih objekata, te se na istoj sjednici Gradskog vijeća donosi odluka o preuzimanju vlasništva. Na odluci o preuzimanju, naš dragi Sekretar Sekretarijata Denis Mikulić, ta osoba ima lokalnu televiziju koja se financira pretežito putem javnog novca, tako da su ti neki interesi javnosti pokriveni u medijima, i oni su nezavisni i to je sve super! I na toj sjednici Gradskog vijeća ’92 godine je SRC Valkane jednostavno nestao iz odluke o preuzimanju!“

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredili i vodili: Branimir Slijepčević i Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Aleksej Orel / Facebook

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback