U pulskoj Areni predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija

Radio Rojc

Objavljeno 19.08.2021. pod Društvo

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u pulskoj Areni predstavio je 22 hrvatska paraolimpijca koji će kroz osam sportova predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

U četvrtak 19. kolovoza, u pulskoj Areni HPO na konferenciji za novinare predstavio je 22 hrvatska paraolimpijca i paraolimpijki koji će hrvatsku predstavljati na 16. paraolimpijskim igrama (PI) koje će se od 24. kolovoza do 5. rujna održati u Tokiju.

U Tokiju će sportaši nastupiti u rekordnih osam sportova. U paraatletici imat ćemo deset sportaša: Deni Černi (kugla), Vladimir Gašpar (koplje), Ana Gradečak (kugla), Ivan Katanušić (kugla), Marijan Presečan (kugla), Mikela Ristoski (skok u dalj), Matija Sloup (kugla), Velimir Šandor (disk), Zoran Talić (skok u dalj) i Miljenko Vučić (kugla). U judu će nas kao i na posljednjim igrama predstavljati Lucija Brešković, kao i u parastreljaštvu Damir Bošnjak. U paraplivanju će nas uz već iskusne paraolimpijce Dinu Sinovčića i Kristijana Vincetića predstavljati debitanti Tomi Brajša Paula Novina. Predstavnici u para stolnom tenisu bit će Helena Dretar Karić, Pavao Jozić i Anđela Mužinić, dok ćemo u čak tri sporta svoje predstavnike imati po prvi puta, u paraboćanju Davor KomarIvan Mikulić u parataekwondou i Antonio Franko u paratriatlonu.

“Svi se s ponosom sjećamo Paraolimpijskih igara u Rio de Jaineru, koje su s pet osvojenih medalja bile jedne od najuspješnijih igara u povijesti hrvatskog paraolimpijskog sporta. Radi okolnosti pandemijske godine, iza naših sportaša je pet godina napornih treninga, a plasman na PI je kruna njihova rada. Tokyo je bio sretan za naše olimpijce pa se nadam kako ćemo i mi nastaviti taj niz.”, izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Hrvatsku zastavu u Tokiju nosit će pulska paraolimpijka Mikela Ristoski, dvostruka osvajačica paraolimpijske medalje te osvajačica medalja na brojnim svjetskim i europskim natjecanjima.

“Izuzetna mi je čast i ukazano veliko povjerenje da ću 24. kolovoza moći ponosno nositi zastavu na otvaranju 16. paraolimpijskih igara u Tokiju. Malo je sportaša koji na taj način dobivaju priznanje za svoje sportske uspjehe, a raduje me da ću baš među njima biti ja kao prva sportašica iz Pule i Istre.” rekla je Ristoski, naša zlatna paraolimpijka iz Rio de Jainera 2016.

Predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije su prisustvovali predstavnici Vlade, Sabora i Ministarstva, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, Veleposlanica Japana Nj.E. Misako Kaji, kao i predstavnici Allianza, Pevexa i Toyote, sponzora HPO-a, koji su redom paraolimpijcima poželjeli sreću u Tokiju.

U sklopu predstavljanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije svečano je osvjetljena i pulska Arena, koja je ovom prigodom bila jedna od preko 115 znamenitih lokacija diljem svijeta koje su bile osvijetljene međunarodnom bojom invaliditeta, ljubičastom.

Globalno osvjetljenje označilo je proslavu ovogodišnjeg lansiranja kampanje WeThe15, koja teži postati najvećim pokretom za ljudska prava u povijesti, budući da predstavlja 1,2 milijarde osoba s invaliditetom na svijetu- što je 15% ukupnog stanovništva. Ostale osvijetljene znamenitosti, među ostalima, uključuju Sky Tower u Aucklandu, Skytre i Rainbow Bridge u Tokiju, ženevski Jet d’Eau, Ostankinski toranj u Moskvi, rimski Koloseum, London Eye i slapove Niagare koji se protežu kroz Kanadu i SAD.

Pokrenuta uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., kampanja WeThe15 ima za cilj prekinuti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom i djelovati kao globalni pokret koji javno zagovara vidljivost, uključivanje i pristupačnost osoba s invaliditetom. WeThe15 okuplja najveću koaliciju ikada međunarodnih organizacija iz svijeta sporta, ljudskih prava, politike, poslovanja, umjetnosti i zabave.


RSS 2.0 | trackback