Zabrinjavajuća pulska Slika zdravlja

Radio Rojc

Objavljeno 16.06.2023. pod Društvo

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već podrazumijeva i niz drugih faktora, mnoge od kojih je moguće regulirati pravilnim politikama, koje blagostanje na svakoj razini podržavaju. Tako je prošlog tjedna, na dvadesetpetoj sjednici pulskog Gradskog vijeća, predsjednica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja, unutar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske Županije, dr. med. Danijela Lazarić Zec, predstavila vijećnicima zdravstvenu sliku grada, osnovanu na statistici, koju provodi upravo Zavod.

U Zdravom društvu, dijelimo dio izlaganja.  

Za početak, Lazarić Zec govori da je Pula unutar deset godina izgubila devet posto stanovništva, a da je smanjena i stopa nataliteta, te da je gotovo trećina stanovništva umirovljeno, dok je nezaposlenost u kontinuiranom padu, s time da su nezaposleni većinom stručno obrazovani. 

Što se tiče kvalitete uvjeta života, voda je zdravstveno ispravna, a kakvoća zraka spada u prvu kategoriju. Ipak, po programu mjerenja cestovnom prometu na tri kontrolne točke u gradu (Koparska i Tomasinijeva ulica, ulica Riva), zabilježena je količina buke koja prelazi zdravu granicu, čak i unutar mirnih mjeseci, što kao posljedicu ima narušen i nekvalitetan san, pa bi se tako na tom segmentu moglo poraditi, veli.  

Zabrinjavajuće je i nedovoljno procijepljeno stanovništvo, odnosno pad procijepljenosti kod djece, što može dovesti do buknuća epidemije, koja bi životno ugrozila najosjetljivije članove stanovništva. Također, loša je vijest da je loša prehrana, dugo sjedenje i nedovoljno kretanje, stanovništvo dovelo do vrha liste najdebljih nacija u Europskoj Uniji, gdje uz Hrvatsku pronašla i Malta. Osim toga, više od petine stanovnika grada pripadaju grupi pušaća, a najčešći su uzroci prijevremenih smrti uzrokovanih bolešću, rak, bolesti srca i teške ozljede. Na koncu, zabrinjava činjenica da dio stanovništva broji iznimno nisku konzumaciju voća i povrća.  

Čak se četrdeset posto slučajeva karcinoma može prevenirati, naglašava Lazarić Zec, dobrom prehrano, nepušenjem, čestim kretanjem i ranim i pravovremenim testiranjima, koji se redovito provode na zdravoj populaciji.  

Što se tiče djece, na razini države, u padu je karijes, a u rastu debljina kod djece.  

Emisiju uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback