Iva Gašparić, Davor Kliman i Denis Sardoz izlažu u Dnevnom boravku

Radio Rojc

Objavljeno 19.04.2019. pod iz Rojca, Kultura

U petak, 19. travnja s početkom u 20 sati, u Dnevnom boravku Rojca, otvara se izložba pod nazivom Pitanje identiteta triju pulskih autora: Ive Gašparić, Davora Klimana i Denisa Sardoza, koji se prvi put predstavljaju kao umjetnički kolektiv DIK. Izložba je odabir najnovijih radova autora u raznim medijima, a biti će otvorena do 9. svibnja.

Povodom izložbe razgovarali smo s Denisom Sardozom i Davorom Klimanom.

Iva Gašparić rođena je 06. 05. 1976. godine u Puli, gdje je 1994. godine završila Ekonomsku školu. 1995. godine upisuje Filozofski fakultet u Rijeci, studij Likovne umjetnosti. 1997. je nagrađena na Salonu stripa u Vinkovcima kao dio grupe Kolektiv Variete Radikale, a 1999. godine samostalno je nagrađena na Salonu stripa u Vinkovcima 3. nagradom u kategoriji Kratki strip. Dobitnica je i nekoliko nagrada za slikarstvo. Diplomirala je 2001. godine slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca, i stekla zvanje profesora likovne kulture, kad je uvrštena u strip publikaciju Stripburek – Comics from other Europe. Publikacija je, uz niz izložbi prezentirala istočnoeuropske strip autore diljem zapadne Europe. Od 2003. do 2008. godine radi kao profesorica stručnih predmeta i učiteljica likovne kulture u nekoliko osnovnih i srednjih škola. 2003. godine položila je Državni stručni ispit za učitelja likovne kulture u Zagrebu. Iste godine postaje članicom HDLU Istre. Od 2009. godine je stručna suradnica, a od 2015. godine muzejska pedagoginja Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria (Državni stručni ispit položen u prosincu 2015.). 2018. je imenovana za dopredsjednicu HDLU Istre. Izlagala je na desetak samostalnih izložbi i dvadesetak skupnih u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Puli.

Davor Kliman rođen 18. 03. 1966. u Puli, gdje je završio srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, likovnu kulturu, odjel – kiparstvo u klasi prof. Žarka Violića. Od 1994. predaje kao profesor stručnih predmeta pri Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli čiji je sadašnji ravnatelj. Do sada je izlagao na četrdeset skupnih izložbi u Puli, Rijeci, Splitu, Rovinju, Zagrebu, Milanu, Ljubljani, New Yorku …,i četrnaest  samostalnih izložbi. Sudjelovao je na četiri kiparska simpozija: Vinkuran – Cavae Romana 1996., 1997., 2018., Trst – Trebiciano, „Il Dialogo Delle Forme“ 1997. Ostvario je javne skulpture: Banjole – Stotem (kamen), Stotem za Emmu (kamen); Medulin – Stotem za more (kamen), Trst – Stotem za Lindu (kamen, drvo). Pored skulpture bavi se videom, scenografijom, slikarstvom i grafikom. Video radovi uvršteni su mu i u prvu hrvatsku retrospektivu video umjetnosti, Insert. Član je HDLU Istre od 1995. godine i njegov predsjednik od 2002. – 2005. godine. Živi i radi u Puli

Denis Sardoz rođen je u Puli 1969. godine gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1994. Likovnu kulturu, smjer Grafika. Voditelj je Grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te profesor mentor stručnih predmeta. Član je HDLU Istre, izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je autor nekoliko javnih skulptura. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umjetnički i pedagoški rad. Živi i radi u Puli. Denis Sardoz rođen je u Puli 1969. godine gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1994. Likovnu kulturu, smjer Grafika. Voditelj je Grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te profesor mentor stručnih predmeta. Član je HDLU Istre, izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je autor nekoliko javnih skulptura. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umjetnički i pedagoški rad. Živi i radi u Puli.

Izložbu organiziraju Umjetnički kolektiv DIK i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Pripremila: Gabrijela Galant Jelenić

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback