Knjige naše zajednice – čitajmo ih i čuvajmo

Radio Rojc

Objavljeno 02.12.2020. pod Gradimo Rojc, iz Rojca

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc otvorena je u petak prva community knjižnica pod nazivom “ROJCbook”. Na policama biblioteke već sada se nalazi 1.600 književnih, publicističkih i stručnih naslova, a za očekivati je i da fond kontinuirano raste.

„ROJCbook“, knjižnica zajednice, nastala je na inicijativu Alessie Krivičić iz Berlina, mlade volonterke programa Europske snage solidarnosti u Savezu udruga Rojc.

“Kad sam došla u Rojc zatekla sam puno knjiga iz donacija. U Berlinu smo imali organizaciju koja se bavila upcyclingom, tako sam željela i ovdje od nečeg starog napraviti nešto novo i korisno, nešto što bi bilo od koristi i za Rojc, ali i za širu zajednicu, i nešto što će trajati. Ovim knjigama pokrivamo razna područja interesa, puno je i dječjih knjiga, imamo literature na njemačkom i talijanskom jeziku… Tu je za svakog lijepa kolekcija, a članstvo je besplatno i otvoreno svakom“, rekla je Alessia Krivičić.

Knjige koje su u Rojc stizale u obliku donacija trebalo je popisati, evidentirati i pripremiti za javno korištenje. Alessia je inicijator, ali u ostvarenju tog velikog cilja sudjelovali su i ostali volonteri: Igor Zenzerović, Marija Stojadinović, Dragan Sarapa i Valent Hrvatin, koji je i autor vizuala, te donedavni volonter Dino Popović.

“Ovaj su projekt osmislili naši volonteri iz programa Europske unije koji u Rojcu provodimo već nekoliko godina, a zahvaljujući kojem je kroz naše prostore prošlo desetke volontera, što iz okolnih zemalja, ali i domaći”, rekla je Anita Buhin, koordinatorica volontera projekta Europske snage solidarnosti.

U knjigama, predviđenim za vanjsko korištenje na dva tjedna, interesa će naći mnogi s obzirom da pokrivaju područja od samopomoći i alternativne medicine do znanosti. Na raspolaganju su i mnogi naslovi s popisa školske lektire, veliki je izbor raznih i atraktivnih monografija i priručnika. Književni kutak raspolaže klasicima i recentnim autorima beletristike, inozemnim i domaćim, obimna je i sekcija istarske književnosti, a stručnom su literaturom dobro pokrivena područja povijesti, filozofije, pedagogije… Dio polica „ROJCbooka“ osiguran je za zavidnu kolekciju periodike.

“Imamo puno akademskih časopisa poput starih brojeva Naše
teme, Epulona
pulskih studenata povijesti, Društvenih istraživanja, 3K, Nove Istre, akademskog časopisa Dijete i društvo, Čemu studenata filozofije u Zagrebu, puno zbornika 3. programa HRT-a i puno National Geographica… Tu je i dosta stranih časopisa poput Skateboardinga, Skateinga, a imamo i stare brojeve Džuboksa. Naš su adut neizostavni časopisi 15 dana iz vrijedne donacije na koju smo jako ponosni, među kojima se nalazi i originalni intervju s Jimom Morrisonom! Imamo i jako dobrih stripova, ne samo starijih kao što je Stripoteka, već i novih izdanja Marvela i DC-a”, kaže volonter Igor Zenzerović.

Jan Franjul, community manager u Savezu udruga Rojca, navodi da će članstvo biti besplatno i otvoreno svima, a knjižni naslovi dostupni svakog radnog dana od 10 do 20 sati – u tom će periodu u Dnevnom boravku na usluzi članovima uvijek biti prisutan netko od vrijednih volontera.

“To je naša zajednička knjižnica i funkcionira isključivo na povjerenju da ćemo knjige paziti i poštovati rokove. Članom se postaje dolaskom u Dnevni boravak, a od članova samo očekujemo da paze na knjige”, rekao je Franjul. S obzirom na epidemiološke mjere, u knjižnici je ograničen broj posjetitelja, a nošenje maski i držanje distance je obavezno.

Bibliotečni fond rasti će i novim donacijama, ali će zbog limitiranog prostora i veličine polica „knjižničari“ biti prisiljeni na selekciju da bi korisnicima mogli osigurati najkvalitetnije štivo. Već sada zna se da će se fond obogatiti literaturom na romskom jeziku.

“Uskoro, u suradnji s Udrugom Roma Istre, otvorit ćemo i romsku sekciju. Već imamo neke naslove, između ostalog i časopis Budućnost, a u kombinaciji s našim knjigama, donacijama iz nove knjižnice u Zagrebu, koju je otvorio Veljko Kajtazi, te donacije predsjednika Udruge Roma Istre Velija Huseinija, taj će broj knjiga biti i puno veći. Za svečano otvorenje te sekcije planiran je i mali program, a s obzirom na epidemiološke prilike vjerojatno će se održati online. U planu je i prikazivanje potresnog kazališnog filma Daniela Petrovskog o Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a za koji se nadamo da će sljedeće godine biti prikazan u Rojcu”, zaključio je Igor Zenzerović.

Zvjezdan Strahinja

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.
Vrijednost projekta: 2.372,125,89 kuna / 2.016.306,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.


Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback