Panel u Labinu: Građani kao korektiv investitorskom urbanizmu!

Goran Matić

Objavljeno 25.04.2017. pod Društvo, iz Rojca

Zelena Istra i inicijativa Volim Prtlog pozivaju na panel diskusiju čiji je cilj pokazati kako borbe običnih ljudi za očuvanje javnog interesa imaju smisla! Na panelu će biti predstavljeni samo neki od primjera uspješnih inicijativa u očuvanju javnog interesa u prostornom planiranju, pa će na njemu sudjelovati predstavnici građanskih inicijativa «Pravo na čist grad» iz Buzeta, «Naš potok» iz Pazina, «Volim Prtlog» iz Labina  te predstavnici inicijativa koji su se na sudu izborili za svoje pravo na uključivanje u prostorno planiranje (iz Marčane u slučaju dva kamenoloma te inicijative protiv golfa na Srđu iz Dubrovnika). Panel će moderirati Dušica Radojčić iz Zelene Istre, a održava se u utorak, 25. travnja, u KuC Lamparna u Labinu (Rudarska 1), s početkom u 18:00 sati.

U posljednjih nekoliko godina brojni su se prosvjedi građana događali oko tema povezanih s prostornim planiranjem, od onih velikih, kao u slučaju Cvjetnog trga, Srđa ili Muzila, do stotina malih lokalnih građanskih inicijativa za očuvanje svog prostora odnosno okoliša i prirode. Prostorno uređenje temelj je zaštite okoliša odnosno kvalitete života stanovnika nekog područja i građani se sve jače i svjesnije uključuju u raspravu o tim pitanjima, definirajući i ustajući u zaštitu javnog interesa.

Prostorni planovi su kako instrument za provedbu razvojnih politika u nekom prostoru tako i temeljni instrument očuvanja okoliša. Stoga bi se u izradi prostornih planova trebale uskladiti aspiracije stanovništva s pojedinačnim interesima, a to u praksi nije slučaj. Građani se u planiranje uključuju samo formalno, a planove kroje predatorski investitorski interesi. Lokalna uprava, koja bi trebala identificirati i provoditi ono što je u javnom interesu, često u prostorno planiranje umjesto javnog interesa ugrađuje političke špekulacije i korumpirane prakse.  Nešto što je samo po sebi razumljivo, ali i ugrađeno u propise – sudjelovanje zainteresirane lokalne javnosti, događa se samo ako se građani za to izbore, pa smo na ovaj panel pozvali predstavnike nekoliko uspješnih građanskih inicijativa, koji će opisati svoje slučajeve i objasniti zašto takav angažman nije beznadan kakav se mnogima čini.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback