Talijanska vlada podcijenila je rizik od pandemije

Radio Rojc

Objavljeno 01.04.2020. pod iz Rojca

Početkom marta, pre nego što je situacija sa korona virusom eskalirala u Hrvatskoj, Rojc je postao je bogatiji za dvoje volontera, Claudiu Capurro i Pasquale Mattu. Oboje dolaze iz oblasti marketinga i oglašavanja, i veliki su zaljubljenici u muziku – Claudia u funk, a Pasquale u metal. U intervjuu za Radio Rojc objašnjavaju na koji način će doprineti zajednici, ali i kako se osećaju povodom kritične situacije u Italiji, zemlji iz koje su došli.

Claudia kaže da, iako se volontiranje često smatra nesebičnom aktivnošću, svaki pojedinac koji se odluči za ovaj način života bude obogaćen za mnogo veština i iskustava.

“Radi se o dvosmernoj razmeni. Mogu da se fokusiram na lični razvoj, a da u isto vreme imam uticaja na zajednicu. Važno je da obe strane imaju nešto od toga. Zbog trenutne situacije koja nalaže rad od kuće, doprineću produkcijom onlajn sadržaja i priča iz Evrope.”

S druge strane, Pasquale se nada da će tokom ovog iskustva moći da primeni znanje koje je stekao do sada.

“Kao menadžer društvenih mreža, voleo bih da doprinesem tako što ću promovisati aktivnosti u Rojcu i naći način da ih predstavim publici na najbolji način. To je osnovna ideja, ali siguran sam, kako vreme bude prolazilo, da će ih biti još.”

Od momenta kada su došli, bili su u samoizolaciji, gotovo dvadeset dana. To je samo po sebi ogromna promena u odnosu na normalan način funkcionisanja, a posebno ako se ima u vidu da već prolaze kroz promenu okruženja i da su se preselili u drugu državu na devet meseci.

“Kao što možete da pretpostavite, jeste bilo teško i intenzivno iskustvo. Ali održala nas je svest o tome zbog čega smo došli i sve ono što želimo da radimo dok smo ovde. Trenutno mi je najvažnije da se osetim zadovoljno i povezano sa ljudima sa kojima ću sarađivati”, kaže Claudia, dok Pasquale dodaje da je situacija teška za sve, te da se ne žale preterano.

S obzirom na to da su i drugi građani Pule savetovatni da budu u samoizolaciji, naši sagovornici savetuju da je najvažnije uspostaviti dnevnu rutinu.

“Čim se probudim, radim jogu zato što fizička aktivnost pomaže da vam telo i um ostanu vitalni, tako da je to zdrav način nošenja sa situacijom. Takođe, skoncentrišite se na male stvari koje će vas činiti zauzetim, kao što su kuvanje, muzika, filmovi”, predlaže Claudia.

Povodom situacije u Italiji, koja je evropski epicentar virusa, kažu da im je teško da gledaju kako se njihova zemlja menja.

“Boli me kad vidim porodicu i prijatelje u toj situaciji. Svi su kod kuće i nadaju se da će proleće obrisati virus. Kažu da nisu verovali da će biti toliko ozbiljno. Ne znam kako se to desilo, verovatno je italijanska Vlada potcenila rizik, ne vidim drugu opciju”, kaže Pasquale.

Ipak, svedoci smo i nekih lepih prizora iz Italije, poput kolektivnog pevanja, žurki na balkonima, a čak je i Claudiin tata, inače operski pevač, postao viralan na internetu.

“Da, video na kojem on peva se brzo proširio. On ne može da podnese to što nije okružen ljudima, jer je jedan od onih koji žive za to. Kad već ne može time profesionalno da se bavi trenutno, odlučio je da peva za svoje komšije i da ih na taj način oraspoloži”, objašnjava Claudia.

Njih dvoje najavljuju i svoje podkaste koji će uskoro početi da se emituju na Radio Rojcu. Claudia će kombinovati kulturne fenomene, muziku i intervjuisati svoje prijatelje širom Evrope, dok će se Pasquale baviti internet ‘džunglom’, društvenim mrežama i sve to uviti u melodiju underground bendova.

Razgovarala: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback