(Un)Plugged – kako se isključiti iz sistema?

Radio Rojc

Objavljeno 18.08.2023. pod iz Rojca, Kultura

„Svatko je uključen u mrežu propagande ali zna li netko kako se može isključiti“ ? Polazišna je to točka nove predstave Kazališta Dr. Inat (Un)Plugged čija će se premijera odigrati večeras na trećem katu DC Rojc s početkom u 21 sati.  Treća je to predstava čiju režiju potpisuje Olesia Rusinova, Ukrajinka iz Odese koju je ratni vihor zajedno s obitelji doveo u Pulu. Na sve boljem hrvatskim jezikom Olesia je razgovarala s našim urednikom Borisom Bjelicom u emisiji „Pula to je raj“.

„Jako je izazovno napraviti predstavu o propagandi. Ovo nije predstava u Rusima, Hrvatima ili Ukrajincima već o sistemu. Kako to preživjeti“ – kaže Olesia, dodajući kako se u predstavi koriste citati iz knjige Georgea Orwella „1984“.  

„Moja majka je bila glumica i ja sam s pet godina počela plesati, svirati klavir i pjevati. Završila sam umjetničku školu i mislila kako ću postati poznata pjevačica, i na koncu sam,  slučajno postala glumica“ – prisjeća se Olesia svojih početaka.

Nakon dolaska u Pulu u svibnju prošle godine, prvo mjesto koje je potražila bio je Rojc.

„Došla sam u Dnevni boravak i predstavila se kao glumica. Dali su mi kontakt Branka Sušca, voditelja kazališta Dr. Inat i već nakon dva dana počeli smo surađivati.“ – kaže Olesia, dodajući kako je vrlo zahvalna što u Puli postoji mjesto gdje može artikulirati svoje umjetničke vizije. „Moj rodni grad Odesa ima oko milujun stanovnika, puno je veći od Pule i vlada velika konkurencija, a u Puli eto imam priliku glumiti i režirati predstave puno jednostavnije“.

„U Pulu smo došli slučajno. Početak rata zatekao nas je na godišnjem odmoru u Rumunjskoj i iako nismo znali ništa o Hrvatskoj, odlučili smo se za Pulu. Nikad nisam bila prije u Hrvatskoj. Nisam ništa znala o prirodi, ljudima.  Nakon dva tjedna odlučili smo da ostanemo tu. Što se tiče jezika hrvatski i ukrajinski više su slični nego ukrajinski i ruski. Što se tiče mentaliteta, mi smo slavenski narod i imamo puno sličnosti ali smo i jako različiti. Mi mislimo da sve trebamo napraviti brzo, dobro i snažno, a s Hrvatima je sve polako“ – kaže kroz smijeh Olesia, dodajući da je polako ujedno prva riječ koju je naučila ovdje. „Jako sam zahvalna Hrvatima na pomoći koju pružaju Ukrajincima. Vi ste bili u ratu, niste izgubili čovječnost i spremni ste pomoći nama koji sad to prolazimo“ – zaključuje Olesia.

U predstavi (Un)Plugged igraju Ines Trošić, Barbara Božac, Tihomir Pletikos, Olga Sulialina i Olesia Rusinova. Scenografiju potpisuje Olesia Rusinova, Svitlana Rusinova i Anton Bondar.

 Dakle, premijera je večeras u 21 sat, a repriza sutra u isto vrijeme, na istom mjestu.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback