Ženske stvari u svakodnevici i u odmoru umjetnica

Radio Rojc

Objavljeno 13.05.2022. pod iz Rojca

Nakon zagrebačke izložbe u galeriji Karas, Jelena Bračun i Ida Loher izlažu “Ženske stvari” u Dnevnom boravku Rojca od 13. svibnja do 3. lipnja 2022. godine. 

Umjetnice u Hrvatskoj vrlo su često u nezavidnijoj poziciji od svojih muških kolega, one svoje umjetničko djelovanje nerijetko stavljaju po strani, zbog brige o obitelji i velikih očekivanja u svakodnevici koja ih pritišće. Obje, i Loher i Bračun, su se kao umjetnice stavile „na čekanje“ uslijed drugih, dominantnih životnih uloga. Studij na likovnim akademijama u većem  broju upisuju i pohađaju studentice, no u pravilu je po završetku profesora na akademijama i umjetnika s pozamašnim brojem ostvarenih izložbi više među muškim umjetnicima.     

Kako same autorice kažu, „Biti umjetnik danas je izazovno. Biti žena i umjetnica još je teže. Dnevne obaveze i konstantna briga o organizaciji svih aspekata života teško je uskladiva sa aktivnim bavljenjem umjetnošću. Nije čudo da su umjetnici, uglavnom muškarci, u prošlosti za stvaranje svojih najvećih dijela trebali mir, slobodu stvaranja – i nekog da se brine za kuhanje, spremanje i organizaciju svakodnevice.“

Jelena Bračun svojom serijom fotokolaža „Prava žena, kriva žena“ pokušava odgovoriti na brojna pitanja. Koje je danas pravo žene na prikazivanje svog lika? Što žena smije biti, a što ne smije? Hoće li nas okolina optuživati da nismo dovoljno „žene“ ili smo previše „žene“?

Ida Loher se u svom multimedijalnom radu bavi pitanjem odmora kao dubinskom potrebom, bez kojeg nema ispunjenog i istinski proživljenog života. Trenutci u kojima smo sami sa sobom, u kojima slažemo i sabiremo svoje misli, kao i oni u kojima se od tih misli odmaramo, važni su izvor pokretačke životne energije.

Uredila i pripremila Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback