‘ANIMA’ – Nasilje nad ženama kao ne ženska tema, u uprizorenju Amile Terzimehić

Radio Rojc

Objavljeno 05.10.2023. pod Društvo, Kultura

U prvome tjednu listopada, otvoren je po dvadeset i deveti put festival PUF, a tim povodom u studiju Radio Rojca gostovala je Amila Terzimehić, bosanskohercegovačka glumica, kojoj je povjerena uloga redateljice ovogodišnjeg projekta Anno Domini.

Terzimehić, koja je prošle godine na PUF-u predstavila plesnu predstavu ‘Elektra’, i za ovu je godinu odabrala žensku temu; pa je tako ime predstave Anno Domini 2023., Anima, a za temi uma zlostavljanje i nasilje nad ženama.

Ideja je za predstavu, veli gošća, krenula od promišljanja o toksičnim ljubavima u muško ženskim odnosima, a da bi onda, tokom istraživanja, autorica promjenila perspektivu, pa tako u ‘Animi’ progovara o nasilju nad ženama, no iz gladišta muškarca.

Pritom je, nastavlja, predstavljen kao metafora nečega što ženu odvaja od njene esencije, a da bi se onda tokkom predsave asocijativno uspsotavilo da je žena samo ženska figura unutar muškarca, na koju on ne pristaje, koju ne prihvaća, pa je manifestacija te posljedice upravo nasilje i zlostavljanje nad ženom.

Amili ovo nije prvi, a ni posljednji put da govori o teškim, društveno i politički angažiranim i relevantim temama, veli. Osjeća to kao potrebu, te smatra da je nasilje nad ženama jedna od gorućih tema, nakon što je u BiH u posljednjih deset godina ubijeno sedamdeset žena, o kojoj upravo umjetnici imaju odgovornost progovarati.

Govorimo na koncu o procesu stvaranja predstave i portretiranja scena zlostavljanja, koje je nužno, govori, koreografirati dobro, kako bi one izgledale dostojno težine onoga čega predstavljaju.

‘Tema je u ovome važnija od nas, mi njoj služimo’, zaključuje.

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.

Uredila i vodila: Nevena Trgovčić

Foto: Dejan Štifanić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback