Glad i njena brojna lica

Radio Rojc

Objavljeno 18.07.2023. pod Društvo, Kultura

U emisiji Priručnik sudjelovale su dr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Zagreb i dr. sc. Melanija Belaj sa Instituta za etnologiju i folkloristiku, povodom otvorenja izložbe Lica gladi u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.  

Ovoj je izložbi, koja se prvi put održala u Zagrebu protekle godine, tema glad, koju gošće istražuju već dvadeset godina. ‘Glad je postala dijelom svakodnevnog života toliko da je ne primjećujemo, bilo to u obliku prolaznika ili postera afričkog djeteta. Po drugoj strani, o siromaštvu se priča i piše tek kada dođe do grla’ vele gošće.  

U ovoj izložbi, podijeljenoj u nekoliko većih dijelova, postavljaju se pitanja o gladi, koje je uvijek bilo i uvijek će biti, kao i o tome kako se može pomoći, a pomoći se mora, obzirom da je upravo tako društvo nekoliko puta kroz povijest bilo spašeno, naglašavaju gošće. 

Obzirom da istraživanje teme neprestano otkriva neke nove slojeve gladi, a i da se ista može proučavati iz ne samo jednog pogleda i u mnogo smjerova, autorice govore kako u budućnosti Lice gladi zamišljaju kao platformu, kanal na kojem bi prikupili građu, kazivanje i priče i pretvorile je u projekt.

‘Svi smo u jednom trenutku bili gladni, a svaka generacija ima svoju glad’ vele gošće, te dodaju da je dragocjeno i važno imati iskustva starijih generacija, koje poznaju svoju glad, koja se onda mogu prenijeti sadašnjim mladima, koju glad na nekakvoj visokoj i sveopćoj skali, srećom nisu poznavali. 

Izložba je otvorena do 10.10.2023., a razgovor u cijelosti možete poslušati na linku.  

Razgovarala: Nevena Trgovičić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback