Igor Zenzerović: Muškost treba revidirati

Radio Rojc

Objavljeno 08.04.2022. pod Kultura

U svojoj novoj kolumni na Portalu Novosti, Boris Dežulović dotaknuo se Pule, točnije podsjetio je, kako kaže, Gospodina Ravnatelja na prave razloge zbog kojih drugi broj Žurnala nije tiskan. Zauzvrat, u novom izdanju emisije o književnosti “Dalekogled”, naslov koji smo odabrali iz Community knjižnice “ROJCbook” bio je upravo čuveni Dežulovićev roman “Jebo sad 1000 dinara”.

Ovaj roman objavljen je 2005. godine, a 2020. godine dobio je i svoje srpsko izdanje. Tim povodom, Dežulović je izjavio je za Nedeljnik:

“Nema bolje i preciznije mjere dubine tog očaja od činjenice da njima danas, trideset ili četrdeset godina kasnije, čak i takva jedna siva država – koja je proganjala slobodne intelektualce, zabranjivala knjige i umjetnike zatvarala na višegodišnje robije – izgleda kao tematski park Zemlje čuda u Disneylandu.”

U tumačenju teza iz ove knjige pomogao je kulturolog i antropolog Igor Zenzerović, koji i sam objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku.

“Čitanju Dežulovićevog romana može se pristupiti i iz feminističke perspektive, ako istaknemo da su književni junaci žrtve patrijarhalnog sistema. Kvalitetna kritika muškosti dolazi upravo iz svjetla feminizma. Muškost treba revidirati, kritizirati, ponovno sastaviti i rekonstruirati uz pomoć feminizma”, smatra naš sugovornik.

Jugonostalgiji, koja je i danas aktualna tema, Zenzerović pristupa iz prizme razumijevanja nostalgije.

“Danas posjedujemo ekonomiju vremena koju ranije nismo. Budućnost nije tako zatvorena kao što je danas. Naprotiv, ideja je bila otvorena i prepuštena sudbini. Ulaskom u novu vremensku ekonomiju, nostalgija se sve više intenzivira”, kaže on i dodaje kako se, u novom kapitalističkom sistemu, nostalgija koristi kao opijum za nesuočavanje sa stvarnošću i uvjerenje da je budućnost nestabilna.

Dalekogled” se emitira četvrtkom u 17 sati na Radio Rojcu. Autorica i voditeljica emisije je Anđela Đukić.

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback