JASNA ŽMAK Žensko tijelo nije samo za reprodukciju

Radio Rojc

Objavljeno 11.03.2020. pod Kultura

U okviru festivala “Feminizam je za sve”, danas (srijeda, 11. ožujak) će biti predstavljena prva knjiga eseja pulske spisateljice Jasne Žmak, koja je tim povodom gostovala u emisiji “Proces” Radio Rojca.

U esejima objedinjenim nazivom “One stvari”, autorka se bavi tabuiziranim i stigmatizovanim aspektima ženske seksualnosti, poput rodnih identiteta, seksualnih identiteta, odlaska kod ginekologa.

Puno sam istraživala, čitala povijesti tih tema, i čini mi se da u 21. stoljeću ženska seksualnost i dalje ne izgleda baš dobro. Nadam se da će moja knjiga biti jedna od stvari koja će pomoći da skinemo te slojeve srama koji su se nataložili.

Autorka smatra da je pomenutom tabuiziranju doprineo najpre patrijarhat, prema kojem žensko telo nema drugu svrhu osim reprodukcije.

U prvi plan se stavlja da žene trebaju rađati – ne kažem da ne trebaju – ali poanta je da imamo izbora što ćemo raditi sa svojim tijelima. Kad netko kaže seks, prva asocijacija mi je užitak, a to se prečesto ignorira, pogotovo kad je u pitanju žensko tijelo.

Dodaje da je rodna neravnopravnost često neizrečena ili nevidljiva, ali da to ne sme biti razlog za njeno opovrgivanje.

Prava nisu stvar individualnog nego kolektivnog. Ova knjiga ima i aktivističku dimenziju jer otvaram neka pitanja na osoban način, koji nije vulgaran ili skandalozan – što se često vezuje uz seks.

Iako je na globalnom nivou položaj žena i dalje daleko od idealnog, smatra da su se ipak dogodile bitne promene koje su je ohrabrile u pisanju.

Prije pet godina ne bih imala hrabrosti da napišem ovu knjigu. Glavna zasluga brojnih inicijativa i pokreta je nestanak straha da se progovori. To je simptom tog šireg stanja koje me je osnažilo.

Jasnina knjiga biće predstavljena u okviru okruglog stola “Hrvatske kuje” u zagrebačkoj Uraniji, s početkom u 18 sati.

Pripremila: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback